Dobili ste otkaz? Olakšajte sebi put do pronalaska novog posla u ovih 5 koraka

People don’t leave jobs, they leave toxic work cultures.

Pre nego što počnete da razmišljate o razlozima zbog kojih ste dobili otkaz, da li ste negde pogrešili, i još mnogo pitanja na koja tražite odgovore, znajte da kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore.

Jako je važno da tokom perioda kada ste nezaposleni, budete dosledni svojim ciljevima i željama. Vreme koje teče do novog zaposlenja, može se veoma korisno iskoristiti. Savetujem da napravite plan sa konkretnim ciljevima. Mali ciljevi dovode do ostvarenja velikih, tako da se nikada ne zna kuda vas put odvede, možda u neku novu profesiju u odnosu na sadašnju. Evo konkretnih saveta o kojima možete da razmišljate i da detaljno mapravite plan za buduće vreme dok novi posao ne pronađe vas:

 1. Ulažite u svoje usavršavanje
  Sada je idealno vreme da što više uložite u usavršavanje, bilo da je formalno ili neformalno. Dovoljno je vremena da kvalitetno kreirate svoju viziju života i da se temeljno posvetite svojim ciljevima. Napravite retrospektivu dosadašnjeg znanja i sve ono za šta smatrate da postoji prostor ka daljem usavršavanju, učinite to. Bičete bogatiji za još jednu veštinu i konkurentniji na tržištu rada.
 2. Okrenite se svojim drugim interesovanjima
  Dok ste bili preokupirani svojim zaimanjem, verovatno niste imali vremena da uvidite druge sposobnosti koje posedujete. Ukoliko ste pak primetili, sigurno im ste niste u potpunosti posvetili. Niste smatrali da vam mogu koristiti i možda preokrenuti vaš život u drugom smeru.
  Ukoliko im se malo posvetite, može se neočekivano pretvoriti u posao. Nikad se ne zna.
 3. Pronađite smisao u svom životu, ma koji god da je!
  Jako je važno da prepoznate sve vaše želje, sposobnosti, umeća i hobije. To vam može pomoći da preciznije odredite sledeće korake u potrazi za novim poslom ili se možda pojavi neko novo iskustvo. Iskoristite svoje stare kontakte, probajte neke nove poslove, nikada ne znate šta se može iz toga izroditi!
 4. Koristite vreme za sport, putovanja….
  Pronađite slobodno vreme i za ostale aktivnosti. Nastavite da trenirate ili se čak oprobajte u novom sportu. Ukoliko niste, obiđite susedne zemlje ili neka turistička mesta u našoj zemlji. Dozvolite sebi da uživate.
 5. Ne dozvolite da vas očaj pobedi!!!
  Ovaj savet je poslednji iz razloga što mu je ovde i mesto. Ovo je poslednja stavka koju treba da pročitate i nikako ne dozvoliti da vas obuzme. Zapamtite, vi ste krojač svoje sreće. Puteva je mnogo a mogućnosti još više. Niste ni svesni kakve se sve prilike mogu stvoriti ukoliko ste u ’’pokretu’’.

Za kraj jedan poučan citat:’’
’’Biti čovek, rođen bez njegovog znanja i bez svoje volje, bačen u okean postojanja. Morate plivati. Postojati. Nositi identitet. Izdržavajte atmosferski pritisak svih oko vas, sve sudare, nepredvidive i nepredviđene akcije, svoje i tuđe, koje obično nisu običaj naših snaga. I iznad svega, čovek mora izdržati svoju misao o svemu tome. Ukratko: budite ljudi’’.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU: kliknite ovde.

PRATITE NAS NA FACEBOOK-U: kliknite ovde.

*Napomena: Tekstovi u okviru HR & ECC blog, priredjeni su u vidu stručnih radova i predstavljaju vrstu pisanog rada koji sadrži korisne priloge iz domena određene struke. Stručni rad ne mora biti izvorno istraživanje i ne mora sadržati nove, originalne naučne spoznaje i rezultate. Njegova osnovna svrha sastoji se u prikupljanju i tumačenju već poznatih činjenica, informacija, stavova i teorija, na način koji doprinosi širenju naučnih spoznaja, razvijanju novih pristupa u interpretaciji i primeni postojećih naučnih rezultata i prilagođavanju tih rezultata potrebama savremene teorije i prakse.

Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, ne odgovara za tumačenje prikupljenjih činjenica, informacija, stavova i teorija u autorskom radu, svaki autor odgovara za tačnost informacija u svom radu.

Svako kopiranje, umnožavanje, objavljivanje i distribuiranje celine ili delova teksta predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo (shodno odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i Krivičnog zakonika). Korišćenje delova teksta dozvoljeno je shodno autorskom pravu i uz saglasnost Udruženja Nomotehnički Centar kao i autora: Sofija Nikolić.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI – Sadržaj internet mesta služi u informativne i edukativne svrhe. Odgovarajući pravni instrumenti imaju prednost u odnosu na informacije sadržane na internet prezentaciji. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda ne prihvata odgovornost za bilo kakvu upotrebu infromacija sadržanih na internet prezentaciji.