[BILI SMO]DIGITALNA RODNA RAVNOPRAVNOST

a

Forum, koji je organizovao Fridrih Ebert Fondacija u saradnji sa Business Info Group, održan je 17.05.2019. godine, u Envoy Conference Centru, u Beogradu.

Govornici su bili:

  • Ljiljana Lončar, savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost;
  • Jelena Bratić, Microsoft Development Centar, Women in Tech AmCham Srbija;
  • Sandra Tomić, projektna koordinatorka, RailsGirls;
  • Maja Nedučić, Chief People Officer, VEGA IT;
  • Vesna Bajić, predstavnica sindikata „Nezavisnost”

Osnovna poruka Foruma jeste da je potrebna podrška društva, koje je ključno u podržavanju žena, kao i države, u digitalnoj ravnopravnosti žena.

Učesnice su ocenile da je u Srbiji zadovoljavajuća prisutnost žena u digitalnoj ekonomiji,ali da je jako bitno da se nastavi u smeru osnaživanja žena u IT obrazovanju.

Najnoviji podaci Eurostata pokazuju da je učešće žena profesionalaca u Srbiji u informaciono-komunikacionim poslovima u 2018. godini bilo 19 odsto, što je iznad proseka EU od 17 odsto.

Vesna Bajić se osvrnula na podatke Zavoda za statistiku, prema kojim su žene u Srbiji digitalno pismenije, nego muškarci, ali da ih je opet manje u IT sferi i zato je važno razmotriti i taj kontekst.

Sagovornice su se složile da se sklonosti ka određenim interesovanjima i profesijama javljaju dosta rano, ali da se često devojčicama nameću određene stvari iz kruga porodice, te da je važno pružiti im veću podršku za “netipična ženska zanimanja.”

Maja Nedučić je istakla je da tajna njihovog uspeha ne leži u nekoj posebnoj strategiji, već samo u tome da sve zaposlene podjednako tretiraju i brinu o svima njima.

Ako se u IT sektoru prepoznaju samo muškarci, propušta se veliki deo populacije. Takođe, prepoznato je da su timovi u kojima ima žena produktivniji i efikasniji i zato je važno i njih ravnopravno uključiti u rad.

Generalno postoji napredak, te i zadovoljstvo što se razlika između žena i muškaraca u ovoj sferi smanjuje, ali da je neophodno kontinuirano raditi na smanjivanju rodne diskriminacije koja postoji.

Autor teksta:
[amo_member id=”5918″ item-width=”250″ align=”left” item-margin=”20″ full-width=”yes” panel=”right”]