Employer branding: gde inostrana praksa sreće Srbiju?

U korporativnom svetu uveliko traje borba za talentima. Prognoze pokazuju da će 2030. godine, industrija biti u ozbiljnom problemu kada je u pitanju potraga za idealnim kandidatima. Iz tog razloga, kompanije sve više ulažu napora u prikazivanju sebe kao idealnog poslodavca budućim zaposlenima.


Brend poslodavca ili Employer branding predstavlja reputaciju koju taj poslodavac ima u društvu, odnosno popularnost među svojim zaposlenima i potencijalnim kandidatima.
Za employer branding jako se vezuju vrednosti koje kompanija poseduje, a još više dobija na značaju ukoliko su uistinu primenjene, najčešće su: uslovi rada u kompaniji, mogućnost napredovanja, dodatni bonusi i benefiti, atmosfera…


Često se o najboljim uslovima rada organizuju brojna istraživanja bilo da je unutar kompanija ili generalno u okviru tržišta poslovanja. Najčešće se organizuju kada je potrebno razviti strategiju za privlačenje potecijalnih kandidata.


Strategija employer brendinga uvek prati delatnost u kojoj kompanija posluje. Tako Nemačka uvek u prvi plan ističe vrednosti koje može da ponudi medicinskom osoblju, IT kompanije ističu platu, napredovanje, samostalnost kao glavne prednosti poslovanja u IT industriji….itd. Gotovo je nezamisliv u svetu poslovati ukoliko kompanija ne pokazuje društvenu odgovornost.

Koliko se Srbija razlikuje u odnosu na razvijene zemlje, kada je u pitanju empoyer branding?

Činjenica je da se tržiste u Srbiji drastično promenilo. Potencijalni kandidati su sve više milenijalci, samim tim bitne su druge vrednosti sa kojima se indetifikuju. Kompanije sve više nude različite pakete benefita i tako se međusobno se utrkuju za prvo mesto idealnog poslodavca.


Zapadni trend , da zaposleni više sebe ne vide u kompanijama koje nisu u skladu sa sopstvenim načelima, sve više dolazi do izražaja i kod nas. Poslodavci sve više stavljaju pojedinca kao važnu kariku u sistemu.


Za kreiranje brenda poslodavca često su zaduženi HR i marketing tim kompanije.
Primer takve saradnje je trenutna reklama ‘’Radim u Meku’’ svetskog brenda koji pokazuje kako izgleda kampanja Employer brandinga. Cilj kampanje je da pokažu da rad u Meku može biti samo odskočna daska za mlade, ambiciozne ljude. Ističu benefite koje pružaju zaposlenima ukoliko su deo velike organizacije. Podržavaju školovanje mladih, ali ističu da je jako bitno naučiti mnoge veštine osim fakulteta, koje se stiču upravo kod njih.


Ovakva strategija uveliko se koristi u zapadnim zemljama, međutim kod nas je izazvala različite reakcije, do toga da je možda negativno prihvaćena.
Srbija je tržiste koje se tek razvija u ovoj oblasti, predvodnici su veliki strani brendovi koji su prepoznali značaj kvalitetnog kandidata i upravo takvog žele u svoj tim.

Glavni uslov da vas prepoznaju kao dobrog poslodavca jeste da to zaista i budete. Ukoliko zaposleni pokažu da su zadovoljni uslovima rada, onda je to odličan početak vas kao idealnog poslodavca.

Autor teksta;

[amo_member id=”9646″ item-width=”250″ align=”left” item-margin=”20″ full-width=”yes” panel=”right”]

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU: kliknite ovde. PRATITE NAS NA FACEBOOK-U: kliknite ovde.

*Napomena: Tekstovi u okviru HR & ECC blog, priredjeni su u vidu stručnih radova i predstavljaju vrstu pisanog rada koji sadrži korisne priloge iz domena određene struke. Stručni rad ne mora biti izvorno istraživanje i ne mora sadržati nove, originalne naučne spoznaje i rezultate. Njegova osnovna svrha sastoji se u prikupljanju i tumačenju već poznatih činjenica, informacija, stavova i teorija, na način koji doprinosi širenju naučnih spoznaja, razvijanju novih pristupa u interpretaciji i primeni postojećih naučnih rezultata i prilagođavanju tih rezultata potrebama savremene teorije i prakse.

Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, ne odgovara za tumačenje prikupljenjih činjenica, informacija, stavova i teorija u autorskom radu, svaki autor odgovara za tačnost informacija u svom radu.

Svako kopiranje, umnožavanje, objavljivanje i distribuiranje celine ili delova teksta predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo (shodno odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i Krivičnog zakonika). Korišćenje delova teksta dozvoljeno je shodno autorskom pravu i uz saglasnost Udruženja Nomotehnički Centar kao i autora: Sofija Nikolić.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI – Sadržaj internet mesta služi u informativne i edukativne svrhe. Odgovarajući pravni instrumenti imaju prednost u odnosu na informacije sadržane na internet prezentaciji. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda ne prihvata odgovornost za bilo kakvu upotrebu infromacija sadržanih na internet prezentaciji.