Barselona II deo: Lepoti nikad kraja

Kada bih se osvrnula na prirodnu lepotu Barselone, rekla bih vam da najjače utiske nosim iz dva, po meni najlepša parka ovoga grada. Reč je o parku Güell i Ciutadella parku koji se nalazi u blizini, već pomenute La Ramble. Šta je to tako posebno, pitate se, a ja dodajem da su prostrani, ispunjeni zelenilom, da u njima na svakom koraku odiše umetnost i da se tu osećate kao u toplom zagrljaju u kojem biste ostali što duže.

Priča počinje od parka Güell, najupečatljivijeg javnog prostora u Barseloni. Mestu na kojem su Gaudijeve ideje i izraz umetnosti, najbolje izražene i uklopljene sa prirodom. Radi se o izuzetno neobičnom parku koji se sastoji iz dva dela. Jedan možete obići besplatno i uživati u obilnoj vegetaciji, neobičnim stubovima koji ga krase i muzici koja se prožima celim dužinom parka, dok je za drugi deo ulaznica 8,50 €. Ono što ćete unutra zateći biće sklupture sastavljene od keramičkih komadića, šarenih boja, koje čine vrlo zanimljiv mozaik. Na samom ulazu će vas dočekati dve neobične kuće, poput nekih dvoraca iz bajki, a stepenište,koje vas vodi do platoa krase Zmajeva/Gušterova fontana. Tu se obično posetoici zadržavaju kako bi se fotografisali, ali moj savet je da prvo obiđete ceo park pa to učinite u povratku, jer se ture puštaju na svakih 30 minuta i imate dovoljno prostora da napravite lepe fotografije i uspomene. Dakle, izlaskom na Hipostilnu dvoranu, bićete okruženi dorskim stubovima, kojih u ovom parku ima čak 86. Obratite pažnju na figure koje krase obod dvorane i uputite se na plato sa kojeg se pruža veličanstven pogled na Barselonu.

U tom delu koji čini zmijolika klupa, koja važi za najdužu u svetu, pomislićete da je takođe Gaudi zaslužan za njen izgled, ali zasluge pripadaju njegovom saradniku Josipu Jujolu, sa kojim je radio i na drugim brojnim projektima. Verovali ili ne, bila sam na još dva vidikovca, ali ovaj pogled mi je ostao u srcu. Da li zbog samog ambijenta ili što je to bio prvi susret sa prostranstvom koje se pružalo predamnom, nisam sigurna. Kada doživite, verujem da ćete razumeti. Nakon obilaska i ovog dela, preostaje prostrani deo parka koji krase vijugavi stubovi, i bez obzira što se ponavljaju, svaki deo je zaseban i donosi neki novi doživljaj. Ne bih sve da otkrivam, samo da naglasim da posvetite vreme Güellu i neka to bude sigurna destinacija kada se nađete u Barseloni.

Nešto bliži centru, drugi po značaju Parc de la Ciutadella je sasvim drugačiji, a jednako voljen sa moje strane. U ovom parku koga čine široke staze sa klupama, palme, zelena površina i jedna od impozantnih fontana koja se nalazi na ulazu, naćićete se u oazi van gradske buke. Čućete cvrkut ptica, graju dece koja se igraju na zemljanoj površini, videćete ljude koji uživaju na suncu, voze bicikla, šetaju kućne ljubimce ili rekreativce koji trče i vežbaju u parku. Za obilazak vam neće trebati karta, a šetnjom kroz njega naićićete na katalonski Parlament, zološki vrt, kao i dve upečatljive  statue – kamenog mamuta i metalne mačke.

Iz parka se brzo stiže do Trijumfalne kapije, koja se ubraja u top 10 mesta za obilazak i koja pleni svojom veličinom, a ništa manje značajan Zološki vrt, kojim se Barselona ponosi, nastao je u poslednjoj deceniji 19. veka i predstavlja glavnu atrakciju u ovom delu grada.

Ako pogledate fotografije, zaključićete da je Cituadella pravi “mali” raj zbog čistog vazduha i prirode koja ga okružuje. Tu sam imala, možda i najlepši ručak u Barseloni. Mini piknik na klupi, dok me je sunce grejalo sa svih strana. Zaključujem da su  jednostavnost i spontanost  dve vrlo važne osobine za putovanja jer na taj način možete mnogo toga da doživite i bez ikakvog stresa postignete sve što ste poželeli da posetite,pa čak i više.

Predlažem da na youtube-u ukucate Se muere por volver -Nella , pesmu koja će vam upotpuniti ovo putovanje i navesti vas da budete uz mene i u trećem delu, otkrivajući misterioznu i gracioznu Barselonu i priču o dva muzeja koja su po mnogo čemu interesantna i primamljiva.

Autor teksta:

[amo_member id=”7680″ item-width=”250″ align=”left” item-margin=”20″ full-width=”yes” panel=”right”]

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU: kliknite ovde.

PRATITE NAS NA FACEBOOK-U: kliknite ovde.


*Napomena: Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, podstiče mlade, svoje članove da učestvuju u edukativnim aktivnostima, nakon čega mogu pisati stručne tekstove ili one koji će predstaviti njihovu svakodnevicu, njihovo iskustvo, preneti priču koja će pomoći i drugima, njihove dobi da lakše razumeju svet oko sebe, ili nauče nešto novo. Tako je u okviru udruženja nastao projekat a potom i deo koji pruža našim članovima da upravo pišu o stvarima koje ih okružuju na način da drugima prenesu svoje iskustvo. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, ne odgovara za tumačenje prikupljenjih činjenica, informacija, stavova i teorija u autorskom radu, svaki autor odgovara za tačnost informacija u svom radu.

Svako kopiranje, umnožavanje, objavljivanje i distribuiranje celine ili delova teksta predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo (shodno odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i Krivičnog zakonika).Korišćenje delova teksta dozvoljeno je shodno autorskom pravu i uz saglasnost Udruženja Nomotehnički Centar kao i autora: Dragana Ilić.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI – Sadržaj internet mesta služi u informativne i edukativne svrhe. Odgovarajući pravni instrumenti imaju prednost u odnosu na informacije sadržane na internet prezentaciji. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda ne prihvata odgovornost za bilo kakvu upotrebu infromacija sadržanih na internet prezentaciji.