PRONAĐI SVOJ NAJBOLJI NAČIN ZA UČENJE STRANIH JEZIKA: TOP 5 SAVETA

Čovek je bogat onliko koliko jezika govori, kaže stara izreka. Učenje novog jezika može poboljšati vaše pamćenje, koncentraciju i svakako obogatiti vaše znanje i proširiti vam vidike.

Ako ste zainteresovani za učenje novog jezika, možda zbog posla, fakulteta ili samo iz hobija i razonode, evo nekoliko saveta kako da to postignete što brže i efikasnije, bez odlaska na bilo kakve privatne časove i kurseve.

Naravno, nećete odmah tečno pričati, ali uz rad i trud sve može da se postigne.

1. Filmovi i serije

Mislim da svi koji smo učili engleski, svoje znanje najviše dugujemo filmovima i serijama. Kada gledate neki film, pokušajte da ne stavite prevod na srpski, vec na jezik koji želite da naučite. Možda bi još korisnije bilo da potražite neki nacionalni film i tako čujete pravilan izgovor i naučite neke nove fraze i reči.

2. Muzika

Iz moje perspektive, ovo je najbolji, najlepsi i najlaksi način da savladate neki jezik. Kroz melodiju ni ne primecujete koliko zapravo puno pamtite reči, fraze, metafore i izgovor. Primetite samo jednog dana da spontano pevate dok se tusirate, i voilà, vec ste naucili toliko novih reči. Definitivno odličan način da naučite nešto novo i zanimljivo.

3. Knjige

Ovo može biti malo teže, ali kada kažem knjige, ne mislim da uzmete da čitate Dostojevskog. Nikakve opširne knjige pisane književnim jezikom. Trebalo bi da uzmete neku koju ste vec pročitali, npr. neka vaša omiljena knjiga kojoj se rado vraćate i pročitali biste je još jednom. Odličan način da se malo prisetite, otkrijete kako zvuči na nekom drugom jeziku, savladate ga i eventualno obrišete prašinu koja se nakupila na davno zaboravljenoj knjizi.

4. Pisanje dnevnika

Vrlo je važno da vežbate pisanje i gramatiku, a tu puno moze pomoci dnevnik. Pokušajte da prepričate svoj dan, opišite svoje emocije, koristite sto vise opisa. Ne samo što ćete naučiti da se lepše izražavate i sastavljate rečenice, već ćete morati da koristite i prošlo vreme koje je na pojedinim jezicima naročito teško da se savlada, a plus ćete olakšati svoju dušu.

5. Aplikacije za učenje+komunikacija

Pored komunikacije, koja je verovatno najvažnija tačka u učenju jezika, veliku pomoć mogu pružiti sada svima dostupne, besplatne aplikacije za učenje jezika.

1) Duolingo je do sada verovatno najpoznatija i najpopularnija aplikacija za učenje stranih jezika. Vežbate čitanje, slušanje, pisanje i, u nešto manjoj meri, gramatiku. Dobijate bodove i prelazite nivoe kao u klasicnoj igrici.

2) Tandem je aplikacija koja je namenjena za komunikaciju sa drugim korisnicima koji su zainteresovani da nauče neki od jezika koje vi govorite, dok oni vas uče jezike koje oni znaju. Kada nađete kompatiblnu osobu, imate spoj i možete pričati o zajedničkim interesovanjima. Tako ćete takođe steći prijatelje iz različitih delova sveta.

3)Busuu je aplikacija koja vam takodje nudi opcije slušanja i govora. Nešto kao kombinacija duolinga i tandema. Imate razne kvizove i interaktivne zadatke, plus komunicirate sa ljudima. Postoji i video-chat putem koga razgovarate sa ljudima koji su zainteresovani za vaš maternji jezik, kao i vi za njihov.

Odličan spoj zabavnog i korisnog.

Na kraju moram samo da dodam da su ovo moji lični saveti za učenje stranih jezika i sigurna sam da ne odgovara svima isto, ali mislim da vi sami mozete da procenite od ovih 5 saveta koji vam najviše odgovara. Važno je da sami sebi odredite način i intenzitet učenja i nikako ne odustajete i gubite veru u sebe. Srećno i nadam se da su vam moji saveti bili od pomoći.

AUTOR:

[amo_member id=”7473″ item-width=”250″ align=”left” item-margin=”20″ full-width=”yes” panel=”right”]


PRATITE NAS NA INSTAGRAMU: kliknite ovde.PRATITE NAS NA FACEBOOK-U: kliknite ovde.


*Napomena: Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, podstiče mlade, svoje članove da učestvuju u edukativnim aktivnostima, nakon čega mogu pisati stručne tekstove ili one koji će predstaviti njihovu svakodnevicu, njihovo iskustvo, preneti priču koja će pomoći i drugima, njihove dobi da lakše razumeju svet oko sebe, ili nauče nešto novo. Tako je u okviru udruženja nastao projekat a potom i deo koji pruža našim članovima da upravo pišu o stvarima koje ih okružuju na način da drugima prenesu svoje iskustvo. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, ne odgovara za tumačenje prikupljenjih činjenica, informacija, stavova i teorija u autorskom radu, svaki autor odgovara za tačnost informacija u svom radu.Svako kopiranje, umnožavanje, objavljivanje i distribuiranje celine ili delova teksta predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo (shodno odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i Krivičnog zakonika).Korišćenje delova teksta dozvoljeno je shodno autorskom pravu i uz saglasnost Udruženja Nomotehnički Centar kao i autora: Olge Nazarčić.ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI – Sadržaj internet mesta služi u informativne i edukativne svrhe. Odgovarajući pravni instrumenti imaju prednost u odnosu na informacije sadržane na internet prezentaciji. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda ne prihvata odgovornost za bilo kakvu upotrebu infromacija sadržanih na internet prezentaciji.