KAKO NAJBOLJE ISKORISTITI SVOJE SLOBODNO VRIJEME?

Slobodno vrijeme koje imamo često protraćimo i ne umijemo ga kvalitetno iskoristiti. Vrijeme provedeno ispred televizora ili na internetu i društvenim mrežama ukoliko ga provedemo u razumnoj mjeri nije protraćeno vrijeme. Ali često se dešava da se zanesemo pa nekad i satima, ili cijele dane provedemo ispred televizora ili ekrana kompjutera a da nismo ni svjesni.

Šta prvo treba da imamo u vidu ako želimo da svoje slobodno vrijeme kvalitetno iskoristimo?

Da smo uradili  nešto korisno za sebe. I takođe tajna je u umjerenosti. Pa čak i naše omiljeno jelo da jedemo svaki dan tri puta na dan bi nam dosadilo.

Dosta ljudi kaže da i nema slobodnog vremena,ali to je samo zavaravanje sebe. Koliko god čovjek imao obaveza, u danu se uvjek može izdvojiti barem pola sata za omiljene aktivnosti ili za hobije. Naravno tu je i vikend. Samo čovjek mora da slijedi svoju strast i ono što ga čini uistinu srećnim.

A kako to znati? Pa po svom unutrašnjem osjećaju i osjećaju ispunjenja da si nešto korisno uradio za sebe.

Ukoliko još ne znate kako da provedete najkvalitetnije svoje slobodno vrijeme mogu vam pomoći kroz još dodatnih savjeta.

DRUŽENJE SA PRIJATELJIMA

Da, sad bi mnogi rekli da se to podrazumjeva, ali da li stalno iste ljude zovete na druženje i ispijate kafu u istim kafićima. Naravno da nećete zvati na kafu ljude koji vam ne odgovaraju, ali pokušajte pozvati na kafu nekog svog starog poznanika ili prijatelja s kojim se niste dugo čuli. Svakako će vam biti interesatno čuti nešto novo, umjesto uobičajene priče sa svojim prijateljima.  Dajte šansu i kolegi s posla ili poznanici sa kursa stranih jezika. Svi mi drugačije djelujemo u poslovnom okruženju i privatno. Mogli bi ste se iznenaditi da neko ko vam u poslovnom okruženju nije simatičan privatno vam potpuno odgovara. Pa čak i promjena mjesta viđanja sa svojim dosadašnjim prijateljima može pridonijeti vašem druženju u kome ćete nešto novo vidjeti, probati ili okusiti.

UPIŠITE KURS PREMA VAŠEM INTERESOVANJU – MOŽDA JE PRAVO VREME DA NAUČITE ONO ŠTO STE ODUVEK ŽELELI A NISTE IMALI VREMENA

Da li ste oduvijek htjeli nešto naučiti ili savladati ali ste uvijek to odgađali? E sad je pravi trenutak da to savladate, ne sutra ili neki drugi dan.  Upišite neki kurs u zavisnosti od svojih interesovanja. I ne, nikad niste prestari da bi nešto novo naučili. Možete upisati kurs gdje ćete stečeno znanje moći iskoristiti u svom budućem ili sadašenjem poslu ili kurs u kome ćete učiti nešto novo iz razonode, da se malo opustite i oslobodite stresa.  Mogućnosti su mnoge, kurs stranih jezika, kurs šivanja, časovi gitare ili nekog drugog instrumenta, škola slikanja, kurs šminkanja itd. Čak i ako vam izgovor bude da niste u finansijskoj mogućnosti da finansirate sebi kurs koji ste oduvijek htjeli pohađati iznenadili biste se ali često se mogu naći i besplatni kursevi, da li preko interneta ili u vašem gradu. Ili radionice gdje se može nešto novo naučiti. U svakom slučaju ako imate volju da nešto novo naučite dovoljno je da imate internet i naćićete  mnoštvo korisnih tutorijala u vezi svega što vas zanima.

VJEŽBAJTE

Vježbanje je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje tijelo,a prvenstveno za svoj duh. I ne, neka vam ne bude izgovor da niste sportski tip i da ste oduvijek imali dvojku iz Fizičkog vaspitanja. Danas imate toliko opcija za svačiji ukus, počevši od aerobika, joge, kursa plesa,teretane,vožnje bicikla, rekreacije sa prijateljima, fudbala,košarke,šetnje, trčanja itd. Oslobodićete se stresa a tek kad vidite vaš odraz u ogledalu, vašem zadovoljstvu neće biti kraja. I nije izgovor ako nemate novca da platite teretanu ili aerobik, u mnogim gradovima danas imaju teretane u parkovima, otvoreni sportski tereni, staze za trčanje itd. Čak i na svom telefonu možete skinuti jednu od mnogobrojnih aplikacija za vježbanje ili na društvenoj platformi youtube naći zanimljive vježbe kojima ćete ispuniti svoje slobodno vrijeme.

PROČITAJTE NOVU KNJIGU

Svoje slobodno vrjeme možete kvalitetno provesti uz neku dobru knjigu i uz omiljeno piće. Danas možete naći knjige za svačiji ukus počevši od klasika svjetske književnosti, belatristike, krimića, psiholoških knjiga itd. Svaka knjiga ima određenu pouku iz koje možete naučiti nešto novo. Čitanje knjiga svakako doprinosi i obogaćivanju vašeg vokabulara. I to vas ne košta skoro ništa, učlanite se u biblioteku čija godišnja članarina ne košta puno. Danas imate dosta knjiga i u pdf formatu na internetu ili  audio knjige na youtubu. Tu su i prijatelji, poznanici i rodbina koji mogu da vam preporuče određenu knjigu ili da vam je posude na određeni period.

PUTUJTE!

Putovanja nas svakako obogaćuju i čine naš život sadržajnijim. Čak i ako niste u finansijskoj situaciji da često putujete i priuštite sebi skupe destinacije i izlet do susjednog grada ili do obližnjeg izletišta je jedno putovanje koje će vas svakako oplemeniti. Tu je dosta mogućnosti, pogotovo za mlade gdje se nudi razni projekti i seminari u kome se skoro uvjek refundiraju troškovi putovanja, te imate mogućnost  da skoro nište ne potrošite a doživite neko novo iskustvo i upoznate nove ljude. Tu je nezaobilazan couchsurfing gdje možete da boravite na par dana u nekoj zemlji a da ne platite apslutno ništa za smještaj. Danas zaista ima dosta ponuda gdje putovanja nisu skupa te razmislite kad zaradite novac, da li vam treba jos jedne cipele u pretrpanoj polici ili će te se ipak odlučiti za putovanje.

VOLONTIRAJTE

Budite društveno koristan građanin i pomozite ako imate slobodnog vremena. Da li je to dom za nezbrinutu djecu, dom penzionera ili organizacija koja se bavi zaštitom životne sredine na vama je da odlučite, pomozite onima kojima je potrebna pomoć. Ukoliko nemate slobodnog vremena za ovakve aktivnosti, i sitnice poput doniranje garderobe socijalno ugroženim porodicama, pomoć starici pri nošenju kesa iz prodavnice ili doniranje priloga za javnu kuhinju svakako će vas oplemeniti i učiniti vaš život boljim. I volontiranje na raznim događajima, festivalima, takmičenjima je svakako jedan vid kvalitetno provedenog slobodnog vremena gdje ćete možda imati priliku upoznati svoje omiljene poznate ličnosti, dobiti propusnice i ulaznice za taj događaj i zabaviti se.

BUDITE HRABRI

Usudite se da probate nešto novo što do sada nikada niste. Šta je to, to je na vama da odlučite. Oduvijek se željeli probati rafting, ali ste se bojali ili otići na turbulentnu vožnju u luna parku. Budite odvažni i poduzmite taj odlučujući korak. Iskočite iz komforne zone. Usudite se sami otići na putovanje. Ne morate raditi nikakve ludosti. Čak i ako odlučite danas spremiti malo drugačiji ručak, probati neku drugu kuhinju i to je jedan vid izlaska iz komforne zone.


Autor:

[amo_member id=”5964″ item-width=”250″ align=”left” item-margin=”20″ full-width=”yes” panel=”right”]


PRATITE NAS NA INSTAGRAMU: kliknite ovde.

PRATITE NAS NA FACEBOOK-U: kliknite ovde.


*Napomena: Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, podstiče mlade, svoje članove da učestvuju u edukativnim aktivnostima, nakon čega mogu pisati stručne tekstove ili one koji će predstaviti njihovu svakodnevicu, njihovo iskustvo, preneti priču koja će pomoći i drugima, njihove dobi da lakše razumeju svet oko sebe, ili nauče nešto novo. Tako je u okviru udruženja nastao projekat a potom i deo koji pruža našim članovima da upravo pišu o stvarima koje ih okružuju na način da drugima prenesu svoje iskustvo. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, ne odgovara za tumačenje prikupljenjih činjenica, informacija, stavova i teorija u autorskom radu, svaki autor odgovara za tačnost informacija u svom radu.

Svako kopiranje, umnožavanje, objavljivanje i distribuiranje celine ili delova teksta predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo (shodno odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i Krivičnog zakonika).

Korišćenje delova teksta dozvoljeno je shodno autorskom pravu i uz saglasnost Udruženja Nomotehnički Centar kao i autora: Tijana Puzić.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI – Sadržaj internet mesta služi u informativne i edukativne svrhe. Odgovarajući pravni instrumenti imaju prednost u odnosu na informacije sadržane na internet prezentaciji. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda ne prihvata odgovornost za bilo kakvu upotrebu infromacija sadržanih na internet prezentaciji.