[BILI SMO] Nezavisna i regulatorna tela – zašto moraju da budu nezavisna?

Forum, koji je organizovao Business Info Group, uz podršku National Endowment for Democracy, održan je 05.12.2018. godine, u Envoy Conference Centru, u Beogradu, sa ciljem da odgovori zbog čega je neophodno da regulatorna tela Republike Srbije, takozvana četvrta grana vlasti, budu i ostanu nezavisna u odnosu na izvršnu vlast i na koji način zakon treba da doprinese njihovoj nezavisnosti.


Govornici su bili:

1) Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti;
2) Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti;
3) Miloš Janković, doskorašnji zamenik Zaštitnika građana za zaštitu prava lica lišenih slobode;
4) Božo Drašković, bivši član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Govornici su se složili da se nezavisna tela u Srbiji bore sa političkim uticajem vlasti. Svako od njih se tokom svojih mandata susreo sa tim da zakonodavno telo ne poštuje sopstvene propise.
Rodoljub Šabić je istakao da je novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, najgori koji je video, da predstavlja loš prevod Uredbe o zaštiti podataka o ličnosti EU. Zatim je istakao da građani Srbije imaju pravo da znaju pod kojim uslovima je Aerodrom Nikola Tesla dat u koncesiju, ko je procenio da Kopernikus vredi skoro 200 miliona evra, da znaju sadržinu ugovora o privatizaciji Železare, i da se on kroz svoj mandat trudio da nam to pravo i omogući,ali da se zakon ne sprovodi zbog uticaja tuđih interesa.


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je konstatovala da funkcionisanje institucija zavisi od ličnosti koja je vodi i da pozivanje na odgovornost državnih organa često ne funkcioniše u praksi.
Takođe su se složili i ostali govornici da je osnovna uloga regulatornih tela da kontrolišu rad organa javnih vlasti i da kada utvrde nezakonitost i nepravilnost, upute preporuku kako da se ti nedostaci I otklone.


Svi oni su imali prepreke u vršenju svojih dužnosti, prvenstveno zbog mešanja političkih partija koje su štitile sopstvene interese, te su istakli da je ključno da se tome stane na put, i da zakon bude iznad svih. Saradnja između nezavisnih tela i organa zakonodavne vlasti, u nadzoru nad radom izvršne vlasti predstavlja suštinski preduslov kvalitetnih demokratskih institucija i dobrog upravljanja.
Zaključak foruma je da je opstanak i rad nezavisnih i regulatornih tela ključan za zdravo funkcionisanje društva.

Autor teksta:

[amo_member id=”5918″ item-width=”250″ align=”left” item-margin=”20″ full-width=”yes” panel=”right”]

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU: kliknite ovde.
PRATITE NAS NA FACEBOOK-U: kliknite ovde.