CAREER SUCCESS

Definicija uspjeha u karijeri je vrlo lična.

Za nekoga to može biti titula koju ostvari u nekom trenutku, dok za nekoga može biti iznos novca koji je zarađen. Pitanje se postavlja zašto je tako važno definisati uspješnu karijeru. Definisanje iste je bitno iz mnogo razloga.

Ako ne možete da definišete šta za vas čini uspješnu karijeru, kako onda možete znati da li ste sretni gdje se u svojoj karijeri nalazite upravo sada.

Ne postoji loš trenutak za izdvajanje vremena da razmislite o tome i definišete vaše ciljeve. Današnja ekonomija je mnogo drugačija od one koju su prethodne generacije imale. To znači da što prije izdvojite vrijeme da odredite sta želite od svoje karijere, to ćete se prije fokusirati i preduzeti korake kako biste osigurali da uživate u tom uspjehu. Ako otkrijete da vaša karijera ne ide niz putanju koju ste očekivali, sada bi bilo dobro vrijeme da napravite potrebne promjene.

Kako definisati uspjeh u karijeri – ko je definisao vaš uspjeh?

Ako niste definisali svoj uspjeh u karijeri, to znači da je neko drugi to vjerovatno učinio za vas.

Možda ste bili dovoljno srećni pa je vaša karijera nekako upravo bila na pravom putu. Većina pojedinaca koja ima uspješnu karijeru zahtijeva mnogo doprinosa od istih kako bi se osiguralo da imate povoljan ishod koji želite. Dakle, ako se vaša ideja uspjeha penje uz korporativnu ljestvicu onda možete presuditi da li ste uspješni ili ne. Također vaša ideja o uspješnoj karijeri može uživati ​​u poslu koji radite, a ako je to slučaj onda i vi imate uspješnu karijeru.

Kada definišete svoj uspeh u karijeri, budite sigurni da budete fokusirani na ono što je važno. Vaš uspeh je putovanje koje se dešava tokom vremena. Možda ima više padova i uspona. To je poput  stepenica gdje jedan uspjeh vodi drugom uspjehu. Pojavljuju se greške i prave se greške. Jednostavno morate da održite fokus i da se nastavite kretati prema svom cilju. [Forbes.com, 2017]

Naredno bitno pitanje je kako postići uspjeh u karijeri. U nastavku su smjernice koje vam mogu pomoći u tome.

 • Morate upravljati svojom karijerom kao što biste upravljali svojim poslom.
 • Da biste unaprijedili svoju karijeru, povećajte svoju vrijednost za svog poslodavca.
 • Iskoristite što više preglede vašeg performansa.
 • Izgradite karijeru oko onoga što volite.
 • Pažljivo izgradite mrežu u kojoj želite da radite.
 • Ostanite  pozitivni.
 • Zapamtite da je potrebno preduzeti velike mjere kako biste stvorili pozitivan ishod koji želite.
 • Zapamtite da biste imali uspješnu karijeru morate prvo definirati šta to znači za vas. [Job Interview & Career Guide, 2017, paragraf 7]

“If you don’t define career success you’ll never know when you achieve it.” [Lee, 2017]


LITERATURA:

 1. Job Interview & Career Guide. (2017). Career Success: How Do You Define a Successful Career. [online] Available at: http://www.job-interview-site.com/career-success-how-do-you-define-a-successful-career.html [Accessed 31 Aug. 2017].
 2. Forbes Welcome. [online] Available at: https://www.forbes.com/sites/stevedenning/2016/03/14/what-does-career-success-really-mean/#7b0357ad7cf5 [Accessed 31 Aug. 2017].
 3. Lee, C. (2017). How Do You Define Career Success? | AgCareers.com. [online] Career Cultivation | AgCareers.com. Available at: http://blog.agcareers.com/career-cultivation/how-do-you-define-career-success/ [Accessed 31 Aug. 2017].

Autor teksta: Merima Rastoder.


*Napomena: Tekstovi u okviru Projekta Law bloggers / Pravni blogeri, ECC & HR blog, priredjeni su u vidu stručnih radova i predstavljaju vrstu pisanog rada koji sadrži korisne priloge iz domena određene struke. Stručni rad ne mora biti izvorno istraživanje i ne mora sadržati nove, originalne naučne spoznaje i rezultate. Njegova osnovna svrha sastoji se u prikupljanju i tumačenju već poznatih činjenica, informacija, stavova i teorija, na način koji doprinosi širenju naučnih spoznaja, razvijanju novih pristupa u interpretaciji i primeni postojećih naučnih rezultata i prilagođavanju tih rezultata potrebama savremene teorije i prakse. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda,  ne odgovara za tumačenje prikupljenjih činjenica, informacija, stavova i teorija u autorskom radu, svaki autor odgovara za tačnost informacija u svom radu.


Svako kopiranje, umnožavanje, objavljivanje i distribuiranje celine ili delova teksta predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo (shodno odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i  Krivičnog zakonika).

Korišćenje delova teksta dozvoljeno je shodno autorskom pravu i uz saglasnost Udruženja Nomotehnički Centar kao i autora: Merima Rastoder.


ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI – Sadržaj internet mesta služi u informativne i edukativne svrhe. Odgovarajući pravni instrumenti imaju prednost u odnosu na informacije sadržane na internet prezentaciji. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda ne prihvata odgovornost za bilo kakvu upotrebu infromacija sadržanih na internet prezentaciji.