Barselona, čaroban grad: I deo

Grad sunca, vedrih boja, nasmejanih prolaznika. Grad melodičnog jezika, arhitektonskog bogatstva, prirodne lepote i grad mora. Sve ono što sam gledala na slikama i sanjala da ću posetiti prvom prilikom ostvarilo se u februaru, moje putovanje u Barselonu bio je poput vesnika proleća, uvod u toplije dane i opraštanje od zime.

Dolaskom na aerodrom, lokalnim autobusom sam stigla do odredišta. Ono što me u startu osvojilo bile su romantične uske ulice koje su vodile do malih trgova, na kojima se pila kafa, uživalo u sunčevim zracima, a uveče (što ću kasnije saznati) bila su to mesta za okupljanje i druženje.

Šta prvo uraditi u Barseloni nego prilagoditi se lokalnom stanovništvu i popiti kafu baš na tom mestu. Slušati španski jezik, biti okružen nasmejanim ljudima i  prelepom arhitekturom. Potpisujem da ćete u Barseloni videti najneobičnije fasade, koje poput nekog začina dodatno doprinose duhu ove šarmantne lepotice. Preporučujem da nakon osveženja odmah krenete u obilazak, jer koliko god vremena da provedete u Barseloni, verujte, biće vam malo.

Moj prvi izbor bila je Sagrada familia. Veličanstvena građevina i najpoznatije umetničko delo Antonija  Gaudija,koja se ne može sagledati u jednom danu. Sa svake strane na njoj možete videti neobične detalje koji je krase,a predlažem da se smestite u obližnjem parku i provedete neko vreme uživajući u lepoti koja je pred vama. Katedrala predstavlja najviši arhitektonski izraz Katalonskog modernizma i to je jedina nezavršena crkva na svetu koja je za arhitekte poseban izazov.  Mislim da je za ljubitelje arhitekture Barselona pravi izbor,jer na jednom mestu možete upoznati pregršt stilova, formi, detalja materijala i boja. Važno je znati da prvog dana rezervišete kartu za ulazak u Sagradu (ukoliko to niste uradili pre dolaska u Barselonu)  jer je posećenost ogromna i pitanje je da li će kasnije biti slobodnih termina. Isto tako napomenula bih  da u blizini katedrale možete pronaći veoma povoljne suvenire, po ceni od 1€,koji su trostruko skuplji u glavnoj ulici ka kojoj nastavljam.

La Rambla, čuvena ulica dužine 1,2 kilometra, prostire se između Plaza de Catalunye i spomenika Kristoforu Kolumbu.Neobična po tome što je centralni deo predviđen za pešake dok se saobraćaj odvija sa njene leve i desne strane. Nigde nisam zapazila ulične svirače,ali se na ulici nalazi mnogo mini prodavnica cveća,suvenira,sladoleda.Španski pesnik Federiko Garsija Lorka govorio je da je to jedina ulica na svetu za koju bi voleo da nema kraja. Sa obe strane okružuje je takozvani “stari grad” gde se mnogu videti neka najznačajnija Gaudijeva remek dela. Kako idete ka jugu u La Rambli ćete opaziti najpoznatiju pijacu La Boquieriu.Ako želite da se osvežite preporučujem da na pijaci kupite voće ili slatkiše,jer već od 1€ možete pronaći porcije koje će zadovoljiti vaśa čula. Prostrana je i predstavlja jedno od najživljih i najslikovitijih mesta u gradu. Sagrađena je 1840. Godine na mestu nekadašnjeg samostana sv. Josipa.

Moj izbor za obilazak Barselone bilo je pešačenje,ali ukoliko morate da uštedite vreme metro je odična opcija. Za oko 10€ možete kupiti kartu koja važi za 10 vožnji i na taj način uspeti da obezbedite sebi sigurnu vožnju,jer ukoliko vas kontrola uhvati bez karte ,kazna je ”simboličnih”  100€,tako da ne rizikujete. Španci su izuzetno ljubazni,uvek nasmejani i nećete se osećati kao turisti. Ulice su obeležene putokazima, pa ukoliko nemate mapu pri ruci, lako možete doći do odredišta. Ipak savetujem da je uzmete (besplatno) na aerodromu ili u stanu u kojem odsedate.

U Barseloni su me fascinirali i parkovi o kojima ću pisati u drugom delu,a biće tu reči o muzici, hrani, muzejima i mnogobrojnim korisnim informacijama. Meni je lično to nedostajalo pred put, jedan kompletan i sadržajan putopis,tako da neću štedeti reči,već prenosim sve utiske. Hasta luego.

Autor teksta:

[amo_member id=”7680″ item-width=”250″ align=”left” item-margin=”20″ full-width=”yes” panel=”right”]

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU: kliknite ovde.

PRATITE NAS NA FACEBOOK-U: kliknite ovde.


*Napomena: Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, podstiče mlade, svoje članove da učestvuju u edukativnim aktivnostima, nakon čega mogu pisati stručne tekstove ili one koji će predstaviti njihovu svakodnevicu, njihovo iskustvo, preneti priču koja će pomoći i drugima, njihove dobi da lakše razumeju svet oko sebe, ili nauče nešto novo. Tako je u okviru udruženja nastao projekat a potom i deo koji pruža našim članovima da upravo pišu o stvarima koje ih okružuju na način da drugima prenesu svoje iskustvo. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, ne odgovara za tumačenje prikupljenjih činjenica, informacija, stavova i teorija u autorskom radu, svaki autor odgovara za tačnost informacija u svom radu.

Svako kopiranje, umnožavanje, objavljivanje i distribuiranje celine ili delova teksta predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo (shodno odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i Krivičnog zakonika).Korišćenje delova teksta dozvoljeno je shodno autorskom pravu i uz saglasnost Udruženja Nomotehnički Centar kao i autora: Dragana Ilić.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI – Sadržaj internet mesta služi u informativne i edukativne svrhe. Odgovarajući pravni instrumenti imaju prednost u odnosu na informacije sadržane na internet prezentaciji. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda ne prihvata odgovornost za bilo kakvu upotrebu infromacija sadržanih na internet prezentaciji.