Lifestyle

Šta gledati na FESTU 2019?

Na kulturnoj mapi Beograda i ove godine,nezaobilazna tačka je FESTmeđunarodni filmski festival koji se  održava od 22. februara do 3. marta. Kao i prethodnih godina na FEST-u nas očekuju raznolika filmska ostvarenja,a prava začkoljica je koji film odgledati. Od filmova koji su privukli pažnju na međunarodnim festivalima izdvojila bih nekoliko:

  1. Tvrđava (Tobol) – ruski istorijski film,snimljen po motivima romana Alekseja Ivanova,u režiji Igora Zaytseva govori o mladom oficiru koji odlazi u srce divljeg Sibira,gde se susreće sa smrtnom opasnošću,kada tvrđavu Tobolsk napadne horda neprijateljskih Džungara. Ovaj film obiluje brilijantnom glumom, atraktivnim kostimima i uzbudljivim scenama borbe. Porede ga sa “Igrom prestola” pa ukoliko ste ljubitelji kombinovanih žanrova ovo je pravi film za vas.
  2. Crni anđeo (El angel) – argentinski kandidat za Oskara. Krimi triler koji pruža uvid u svet najoglašenijeg argentiskog zločinca. Film Luisa Ortege privlači pažnju jer se on ne udubljuje u psihologiju i ne traži opravdanje u tamnoj prošlosti,već stvara visoko stilizovani film,okupan suncem,određenom dozom humora i  vedrim bojama.
  3. Ceo svet je tvoj (Le monde est à toi) – francuska komedija  u kojoj glavne uloge tumače zvezde evropskog filma: Vincent Casel, Isavelle Adjani, Karim Leklou bavi  se sudbinom sitnog kriminalca koji sanja o životu koji ne može sebi da priušti. Glavni junak na urnebesan način pokušava da se izbori sa poslednjim zadatkom koji dodatno komplikuje situaciju i povećava dozu humora u ovom filmu.
  4. Hotel Mumbaj – govori o terorističkom napadu na Taj Mahal Palace Hotel u Mumbaju. Film je doživeo desetominutne ovacije u Torontu i Kanu. Entoni Maras je kroz intervjue žrtava uspeo da na autentičan način prikaže atmosferu ovog događaja. Ovo je zapanjujuća istinita priča koja se bez straha bavi definisanjem problema današnjeg  vremena.

Karte za festival biće puštene u prodaju 9. februara. Pored Sava centra, Kombank dvorane i Doma omladine, filmovi će se prikazivati u sledećim salama: Sava centar, Kombank dvorana, Dom omladine, DKCB, Fontana, Muzej jugoslovenske kinoteke, Jugoslovenska kinoteka, CZK Vlada Divljan, Cine Grand – Capitol Park Rakovica, Cineplexx UŠĆE Shopping Center, Cineplexx 4D Delta city, Cineplexx BIG Beograd, Art bioskop Kolarac i CZK Sopot. Program možete pronaći na sajtu FEST-a i upotpuniti bioskopski  repertoar za kraj ovog i početak narednog meseca. Neće biti lako opredeliti se,ali za koji god film da se odlučite,sigurna sam,nećete pogrešiti.

Autor teksta:


Dragana Ilić

Dragana Ilić

Blogger
BIO
Dragana Ilić je rođena 1991. godine na Cetinju. U Herceg Novom završava gimnaziju, a u Beogradu Visoku građevinsko-geodetsku školu, smer geodezija. Za vreme studija bavila se volonterskim radom i na taj način stekla iskustvo, poznanstvo, veštine komunikacije, organizacije i saradnje u timu. U slobodno vreme planinari, putuje, fotografiše, piše, ćita, uvek istražuje i pomera svoje granice. Želela bi da pomeri ljude iz “zone komfora” i da im dokaže da je se sve može kada se hoće.
BLOG
Kada bi vas neko pitao koju to stvar uvek nosite sa sobom, verujem da bi većini odgovor bio telefon. Gotovo ...
Read More
Skadarlija, urbana kaldrma i ulica koja priča million priča godinama, ima još jednu zanimljivu, a možemo reči slatku i ukusnu ...
Read More
Početak jeseni donosi osećaj dolaska hladih dana a toplog doma, boravka sa porodicom, kod nekih i najavu filmova vikendom u ...
Read More
Šta vas inspiriše? Pokreće? Da li maštate u slobodno vreme, da li pišete, čitate? Da li posmatrate šta vas okružuje ...
Read More
Nikada se nisam ubrajala u konformiste, želela da poštujem norme, ispunjavam očekivanja i da na neki način ograničim um i ...
Read More
Strastveni sam čitalac i moram priznati da mi je najteže da izdvojim jednu knjigu koju bih nazvala omiljenom. Međutim postoje ...
Read More
S obzirom na to da sam letnje dete, čim osetim prve talase toplote i miris mora (lavandu, so, ruzmarin itd.) ...
Read More

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU: kliknite ovde.

PRATITE NAS NA FACEBOOK-U: kliknite ovde.


*Napomena: Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, podstiče mlade, svoje članove da učestvuju u edukativnim aktivnostima, nakon čega mogu pisati stručne tekstove ili one koji će predstaviti njihovu svakodnevicu, njihovo iskustvo, preneti priču koja će pomoći i drugima, njihove dobi da lakše razumeju svet oko sebe, ili nauče nešto novo. Tako je u okviru udruženja nastao projekat a potom i deo koji pruža našim članovima da upravo pišu o stvarima koje ih okružuju na način da drugima prenesu svoje iskustvo. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, ne odgovara za tumačenje prikupljenjih činjenica, informacija, stavova i teorija u autorskom radu, svaki autor odgovara za tačnost informacija u svom radu.

Svako kopiranje, umnožavanje, objavljivanje i distribuiranje celine ili delova teksta predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo (shodno odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i Krivičnog zakonika).Korišćenje delova teksta dozvoljeno je shodno autorskom pravu i uz saglasnost Udruženja Nomotehnički Centar kao i autora: Dragana Ilić.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI – Sadržaj internet mesta služi u informativne i edukativne svrhe. Odgovarajući pravni instrumenti imaju prednost u odnosu na informacije sadržane na internet prezentaciji. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda ne prihvata odgovornost za bilo kakvu upotrebu infromacija sadržanih na internet prezentaciji.