Putovanje…hajdemo u Crnu Goru!

Oprostili smo se sa letom,ali ne i sa destinacijama koje smo obilazili. Gde god da ste proveli letnji odmor verujem da još uvek mirišete na more i osećate morske arome u vazduhu. Možda su neki od Vas tek sada na odmoru,a ukoliko niste uspeli da pobegnete iz grada evo prilike da to učinite i osvežite tmurno jesenje vreme.

Jedna od meni omiljenih destinacija jeste Boka Kotorska. Počevši od gradova poput Perasta,Dobrote, Kotora,Risna,Morinja,Tivta, Herceg Novog, svake godine me dočeka novo osveženje. Ono što bih ovog puta izdvojila, kada je Jadranska obala u pitanju to su: Portonovi Resort, Luštica Bay i Tivatska Solila.

 

1. Portonovi Resort je novi biser Jadrana,smešten u Bokokotorskom zalivu u Kumboru, ujedno je i najveći turistički projekat u Evropi. Pored mešovite primorske arhitekture, fontana koje zadivljuju posetioce, galerije sa istaknutim umetničkim delima crnogorskih umetnika, jedrilica koje nečujno plutaju po morskom plavetnilu, palmi,lavandi i maslina čiji se mirisi smenjuju dužinom cele rive , ovde možete probati najukusniji italijanski sladoled. Pri svakom zalogaju osetićete tradicionalan ukus Italije i uživaćete u letnjem neodoljivom slatkišu, najboljem na Resort obuhvata i plažu sa sitnim peskom koji je donet čak iz pustinjskih predela,pa ga ni čuveni Jugo ne može oduvati.Čak i da nije sezona kupanja uvek možete bosi utonuti u svileni pesak i prošetati po plaži.  Za najaktivnije posetioce teretana je otvorena u ranim jutarnjim satima,a instruktor je tu da vas dočeka i pruži adekvatnu pomoć u svakom trenutku. Dodatno uživanje, pored Belgijske pivnice, jeste restoran Perla square kao i kafa u Maison Du Monde cigaret baru. Muzika je neizostavan deo ovog kompleksa, tako da ukoliko se u večernjim časovoma  nađete ovde čućete melodiju koja će upotpuniti lepotu morskog bisera.

 

2. Luštica Bay. mesto je kojem se svake godine vraćam. Meni jedno od najintimnijih i najnežnijih utočišta u Boki. Bilo da ste smešteni u Tivtu ili negde na obali Jadrana, svi putevi vode do Luštice istorijskoj raskrsnici između Bokokotorskog zaliva i Budvanske rivijere. Ono što posebno volim je to što ovde nema gužve. Sve je u morskom tonu i slobodno mogu reći ritmu, lagano i usporeno. Na Luštici se more spaja sa nebom, može se uživati u njegovom prostranstvu i kristalnoj površini koja se gubi u nedogled. Dovoljno je pronaći svoje mesto u ovom kompleksu i dozvolii očima da uočavaju sve što ih okružuje. Na vreme ćete sigurno zaboraviti,a Luštica će postati neiscrpna inspiracija o kojoj ćete kasnije dugo razmišljati. Udaljena od planina svega dva sata, poluostrvo Luštica je raj u svakom smislu.


3. Tivatska Solila, da ne zaboravim zelenu oazu koja mnogima promakne iz neznanja da se ovde može potpuno besplatno doći i upoznati sa eko ambijentom u Tivtu. Solila obiluju bogatom biljnom vegetacijom kao i raznovrsnim vrstama ptica i gmizavaca. Jedna je od destinacija koju možete obići biciklom ili uz pratnju vodiča pešaka. Solila iz godine u godinu postaju simbol flore i faune Boke Kotorske. Ljudi sa svih prostora dolaze da se upoznaju sa retkim vrstama ili se okupljaju već početkom oktobra kako bi boraveći u ovom botaničkom kraju dočekali nove neobične i jedinstvene sorte. Od 2008. Solila su zaštićeni rezervat prirode u Crnoj Gori.

U Boki postoji sve i more i planine i urbani delovi i mirne oaze. Postoje mesta koja imaju dušu i koja zovu da im se vratiš. Mislim da Jadranska obala ima neku magiju kojom privlači, a to je netaknuta i još uvek neistražena priroda koja čeka da joj se približimo. I znajte svako vreme na moru je pravo vreme.  Sretan put!Autor teksta:

[amo_member id=”7680″ item-width=”250″ align=”left” item-margin=”20″ full-width=”yes” panel=”right”]

Napomena: Tekstovi u okviru Travel bloga, priredjeni su u vidu preporuke članova i autora teksta. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, ne odgovara za tumačenje prikupljenjih činjenica, informacija, stavova i teorija u autorskom radu, svaki autor odgovara za tačnost informacija u svom radu.

Svako kopiranje, umnožavanje, objavljivanje i distribuiranje celine ili delova teksta predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo (shodno odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i Krivičnog zakonika).

Korišćenje delova teksta dozvoljeno je shodno autorskom pravu i uz saglasnost Udruženja Nomotehnički Centar kao i autora: Dragana Ilić.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI – Sadržaj internet mesta služi u informativne i edukativne svrhe. Odgovarajući pravni instrumenti imaju prednost u odnosu na informacije sadržane na internet prezentaciji. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda ne prihvata odgovornost za bilo kakvu upotrebu infromacija sadržanih na internet prezentaciji.