PREDSTAVA: “San o Mileni”

Jedno od najčarobnijih iskustava koje mi se skoro dogodilo u pozorištu bila je predstava pod nazivom “San o Mileni”  u režiji Jelene Bogovac. Moglo bi se reći da je to bio trenutak kada pozorište potpuno prelazi u neko izvorno, ali i ritualno osećanje nečijeg prisustva, jedan od onih  trenutaka kada osećamo da nas zajedno drži neka čudna sila,magija.

Nije reč samo o visoko poetskoj i edukativnoj predstavi koja obuhvata uzbudljivu biografiju najpoznatije Požarevljanke, već je reč o unutrašnjoj borbi, emocijama, biću dihotomije i  vremenu koje se možda i nije toliko promenilo čitav jedan vek kasnije. Ko je zapravo Milena Barili? Šta smo joj to ostali dužni pa je na ovaj način oživljavamo? Da li je srpkinja ili italijanka, majkina ili očeva ćerka, borac ili umetnik mekog srca?

Ono što saznajem jeste to da je od lokalne umetnice postala svetski priznata scenografkinja,ilustratorka i preteča multimedijalnih umetnika. Kroz svojih 36 godina  u sebi je nosila dualizam porekla i  za tako kratak period dostigla umetnički vrhunac.Milena je bila voljena, nežna,uspešna,a s druge strane veoma tužna, setna, ranjiva, uslovljena tragičnim istorijskim okolnostima, uslovljena tržištem i okrutnim silama života. Bila je nomad, večiti putnik,a kofer je bio njena zvečka.Godinama je mukotrpno radila kako bi uspela da se upiše u istoriju i postane uzor kakvom je smatramo danas. Njene slike obišle su ceo svet, a modne ilustracije su ispunjavale magazine poput Voga, Harpers Bazara i mnogih drugih zvučnih imena toga vremena. Imala je razvijen društveni život i često bila okružena velikanima tadašnje umetničke scene. Živela je u mnogim gradovima,a utočište je pronašla u Njujorku gde se njen život završio.

U predstavi “San o Mileni” video rad je izveden od njenih slika, a muzika je komponovana po pesmama ove umetnice. Mogu slobodno reći da je to jedno pravo remek delo koje na samom kraju postavlja pitanje kada će se opet pojaviti na reperoaru?

Ona daje celokupnu sliku i formira jednu kompletnu misao o  samostalnoj umetnici,sposobnoj,darovitoj ženi koja je krenula svojim putem i uspela.

Koliko nas se usuđuje danas, krenuti putem ostvarenja sna,misao je koja ostaje da lebdi negde u vazduhu. Moji utisci ostaju toliko jaki da ću biti večito zaključana u ovaj prizor lepote i nesvakidašnje scenske savršenosti…čekajući da ova pozorišna trupa ponovo zaigra pred mojim očima.

“Na mojim praznim dlanovima 
nosim spomen na oblik tvoje glave, 
tvojih ramena, tvojih usana, 
čuvam i vedri osmeh tvoje dobrote. 
Nemam ništa drugo. 
Niti će mi išta drugo nedostajati. 
Bila sam bogatija od celog sveta.”

Autor teksta:

[amo_member id=”7680″ item-width=”250″ align=”left” item-margin=”20″ full-width=”yes” panel=”right”]

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU: kliknite ovde.

PRATITE NAS NA FACEBOOK-U: kliknite ovde.


*Napomena: Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, podstiče mlade, svoje članove da učestvuju u edukativnim aktivnostima, nakon čega mogu pisati stručne tekstove ili one koji će predstaviti njihovu svakodnevicu, njihovo iskustvo, preneti priču koja će pomoći i drugima, njihove dobi da lakše razumeju svet oko sebe, ili nauče nešto novo. Tako je u okviru udruženja nastao projekat a potom i deo koji pruža našim članovima da upravo pišu o stvarima koje ih okružuju na način da drugima prenesu svoje iskustvo. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, ne odgovara za tumačenje prikupljenjih činjenica, informacija, stavova i teorija u autorskom radu, svaki autor odgovara za tačnost informacija u svom radu.

Svako kopiranje, umnožavanje, objavljivanje i distribuiranje celine ili delova teksta predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo (shodno odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i Krivičnog zakonika).Korišćenje delova teksta dozvoljeno je shodno autorskom pravu i uz saglasnost Udruženja Nomotehnički Centar kao i autora: Dragana Ilić.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI – Sadržaj internet mesta služi u informativne i edukativne svrhe. Odgovarajući pravni instrumenti imaju prednost u odnosu na informacije sadržane na internet prezentaciji. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda ne prihvata odgovornost za bilo kakvu upotrebu infromacija sadržanih na internet prezentaciji.