LETO U BEOGRADU

Muzika,film,pozorište,nauka  i još mnogo kulturnog i edukativnog sadržaja ispunjava letnji  period u Beogradu. U susret sezoni festivala i raznovrsnih manifestacija izdvajam one koje bih uvrstila u dane godišnjeg odmora i rashladila ovo leto korisnim i zabavnim sadržajem . Vama prepuštam da odaberete najprimamljivije i na taj način obogatite slobodno vreme festivalskom atmosferom.

Šekspir festival – internacionalni pozorišni festival koga čine savremene svetske produkcije Šekspirovih dela održaće se u autentičnom ambijentu, u rezidenciji Vila Stanković (Čortanovci,Inđija). Do 3. Jula imaćete priliku da pod vedrim nebom ispratite dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca. Prevoz publike je uglavnom organizovan, tako da barem jedno veče izdvojite da posetite.

Bašta fest – Sigurno ste upoznati sa festivalom kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, gde od 4. do 7. Jula publika ima priliku da gleda kratkometražne filmove. Kako je festival osnovan od strane pozorišnih i filmskih umetnika, garantuje  kvalitetne glumačke interpretacije i dobar program. Na ovom festu ćete naučiti mnogo o gfilmu, susresti se sa glumcima i autorima, vreme provesti u zelenoj oazi i zabaviti se uz pozitivnu ekipu i žurke koje organizuju na otvorenom.

Film street – letnji bioskop na otvorenom sigurno je jedna od omiljenih manifestacija ne samo Beograđana već i svih onih koji to vreme provode u ovom gradu. Potpuno besplatno gledaoci imaju mogućnost da uživaju u čak 23. filma  svetske kinematografije i 2 predstave pod otvorenim nebom. I ove godine grad Beograd se pretvara u najveći putujući biokskop i zauzima najatraktivnije lokacije kako bi svima osigurali mesto i ulepšali tople letnje dane koji predstoje.

Beer Garden – već petu godinu za redom, na Adi Ciganliji se održava festival koji nudi bogat muzički program. Do 4. avgusta u prirodnom šumskom hladu svi ljubitelji prirode, piva i dobre muzike naćiće se na ovoj lokaciji. Na repertoaru se nalaze poznata imena poput Kanda kodže i Nebojše, Đorđa Miljenovića,Bolesne štenadi, Obojenog programa itd. Ove godine festival ide korak dalje sa izvođačima i za sam kraj festivala dočekuje Soulfly, koji širom sveta promoviše album “Ritual” izazivajući mahom pozitivne reakcije. Ulaz na festivalu je besplatan, s tim što se poslednje veče posle 22h naplaćuje  simboličnom cenom.

Belef 2019 – u okviru ovog festivala čiji je koncept zasnovan na različitim oblicima kulture i umetnosti, za različite ciljne grupe, potpuno besplatno zainteresovani mogu prisustvovati performansu Happy Manif (les pieds paralleles) u Tašmajdanskom parku 4. jula. Reč je o nekonvencionalnoj koreografskoj šetnji sa dvoje plesača,gde učesnici uz muziku preko slušalica putuju kroz istoriju plesa, od klasičnog baleta do savremene plesne improvizacije.

 ParkUp – letnji studentski kamp za koji je dovoljna želja i otvorenost ka novim stvarima. Od 10. do 16. jula uz intezivno učenje, druženje i rad, studenti imaju priliku da steknu znanja kako da  kreiraju ideje / uoče probleme i upoznaju se sa koracima razvoja uspešnog startap-a. Učešće je bez nadoknade.

Beer Fest – najmasovniji turistički događaj u Beogradu na ušću dveju reka, Save i Dunava,  od 14. do 18. avgusta i ove godine pruža muzički program za sva čula. Kao i do sada, publika  će besplatno imati priliku da prisustvuje i uživa uz kvalitetan muzički program,što je pored piva zaštitni znak manifestacije.

Vodene  avanture – za one koji su nemirnog duha ili žele da provedu dan na vodi, razgledanje Beograda može biti primamljiva ideja. Razne agencije organizuju svakodnevno obilaske kajakom,a dovoljno je da se putem društvenih mreža prijavite i oprobate se na tom polju. Isto tako na Adi se nalazi vodeni park gde imate priliku da vozite skije na vodi ili wakeboard. Od skoro,za one koji dobro vladaju balansom daska i veslo su idealno rešenje, na istoj lokaciji.

Pored niza predloga neizostavno je pomenuti da je Beograd poput čoveka koji razmišlja, hoda i diše. Da on osluškuje i prilagođava sadržaj u skladu sa vremenom i publikom koje iz godine u godinu ima sve više, i da uspešno ispunjava sve želje i ukuse. Predlažem da ne planirate preterano unapred, već da se informišete svakodnevno i u skladu sa raspoloženjem odaberete ono što vašem srcu i duhu najviše prija.

Autor teksta:
[amo_member id=”7680″ item-width=”250″ align=”left” item-margin=”20″ full-width=”yes” panel=”right”]

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU: kliknite ovde.
PRATITE NAS NA FACEBOOK-U: kliknite ovde.


*Napomena: Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, podstiče mlade, svoje članove da učestvuju u edukativnim aktivnostima, nakon čega mogu pisati stručne tekstove ili one koji će predstaviti njihovu svakodnevicu, njihovo iskustvo, preneti priču koja će pomoći i drugima, njihove dobi da lakše razumeju svet oko sebe, ili nauče nešto novo. Tako je u okviru udruženja nastao projekat a potom i deo koji pruža našim članovima da upravo pišu o stvarima koje ih okružuju na način da drugima prenesu svoje iskustvo. 

Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, ne odgovara za tumačenje prikupljenjih činjenica, informacija, stavova i teorija u autorskom radu, svaki autor odgovara za tačnost informacija u svom radu.Svako kopiranje, umnožavanje, objavljivanje i distribuiranje celine ili delova teksta predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo (shodno odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i Krivičnog zakonika).

Korišćenje delova teksta dozvoljeno je shodno autorskom pravu i uz saglasnost Udruženja Nomotehnički Centar kao i autora: Dragane Ilić.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI – Sadržaj internet mesta služi u informativne i edukativne svrhe. Odgovarajući pravni instrumenti imaju prednost u odnosu na informacije sadržane na internet prezentaciji. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda ne prihvata odgovornost za bilo kakvu upotrebu infromacija sadržanih na internet prezentaciji.