ISTINA O CV-U: ŠTA POSLODAVCI ŽELE DA PROČITAJU

Prvo, nemoguće je pročitati misli bilo kojoj osobi, a posebno onoj koja nas intervjuiše, jer je veoma vešta u tome. Trema koja nas obuzme prilikom intervjua nas sputava da pokažemo svoju najbolju verziju sebe. Ali, svakako je moguće savršeno se pripremiti i naučiti neke začkoljite prilikom pisanja cv-a i samim tim deo pripreme za intervju je gotov.

Tehnički saveti su već poznati, a u ovom tekstu će biti akcenat na drugu stranu biografije.

Osnovno pravilo kada je u pitanju pisanje cv-a je:

Napisati istinite podatke!

Mnogi ljudi u želji da zablistaju, u svom cv-u dodaju podatke koji nisu baš istiniti.

Takvi podaci tokom intervjua se lako prepoznaju kao neistiniti. Intervjueri su osobe koje na osnovu pojedinosti mogu otkriti da i niste baš  iskreni u navodjenu podataka.

Istraživanja pokazuju da HR provede 10 sekundi prilikom čitanja biografija kandidata. Tada je veoma bitna estetika cv-a.

  1. Odaberite drugačiju formu za popunjavanje podataka od onih na internetu, pretražite malo bolje ili čak sami osmislite, budite kreativni. Svakako, preglednost podataka je jako bitna. Forma treba biti jasna i čitka.
  2. Sledeći korak je fotografija

Potrudite se da napravite fotografiju na jednobojnoj pozadini i zauzmite prirodni stav. Fotografije sa proslava, odmora, u neprikladnoj odeci i pozadini, obavezno zaobidjite.

  1. Obavezno navedite svoje osnovne podatke: broj telefona, adresa….itd.
  2. Radno iskustvo poredjajte hronološki; ukratno navedite pozicije i vaša zaduženja.

Budite oprezni kada je u pitanju opisivanje radnog mesta, pre nego što pošaljete pročitajte i zamislite kakav je utisak ostavila ta osoba i kakve je veštine  pokazala.

Ukoliko nemate radno iskustvo,navedite projekte sa fakulteta na kojima ste učestovali i opišite učešće.

  1. Jako je bitno napraviti selekciju u informacijama koje pišete u svojoj biografiji.

Prilagodite opis pozicije na konkursu i vaše veštine u cv-u.

  1. Navedite i svoje hobije i znanja stranih jezika.

Jako je bitno da znate: Poslodavci žele iz cv-a da prepoznaju energiju, želju za usavršavanjem i raznovrsnost vaših veština. Neka informacije prikazuju vaše veštine, ono u čemu ste posebni. Budite spemni na pitanja o pozicijama/projektima na kojima ste radili, jer to su ključne pojedinosti u kojima se najbolje može videti kakvi ste na poslu.

Ostavite svoj pečat.

Napišite cv onako kako bi želeli da vas poslodavci vide.

Autor teksta:
[amo_member id=”7241″ item-width=”250″ align=”left” item-margin=”20″ full-width=”yes” panel=”right”]
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU: kliknite ovde.
PRATITE NAS NA FACEBOOK-U: kliknite ovde.


*Napomena: Tekstovi u okviru HR & ECC blog, priredjeni su u vidu stručnih radova i predstavljaju vrstu pisanog rada koji sadrži korisne priloge iz domena određene struke. Stručni rad ne mora biti izvorno istraživanje i ne mora sadržati nove, originalne naučne spoznaje i rezultate. Njegova osnovna svrha sastoji se u prikupljanju i tumačenju već poznatih činjenica, informacija, stavova i teorija, na način koji doprinosi širenju naučnih spoznaja, razvijanju novih pristupa u interpretaciji i primeni postojećih naučnih rezultata i prilagođavanju tih rezultata potrebama savremene teorije i prakse. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, ne odgovara za tumačenje prikupljenjih činjenica, informacija, stavova i teorija u autorskom radu, svaki autor odgovara za tačnost informacija u svom radu.

Svako kopiranje, umnožavanje, objavljivanje i distribuiranje celine ili delova teksta predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo (shodno odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i Krivičnog zakonika).

Korišćenje delova teksta dozvoljeno je shodno autorskom pravu i uz saglasnost Udruženja Nomotehnički Centar kao i autora: Sofija Nikolić.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI – Sadržaj internet mesta služi u informativne i edukativne svrhe. Odgovarajući pravni instrumenti imaju prednost u odnosu na informacije sadržane na internet prezentaciji. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda ne prihvata odgovornost za bilo kakvu upotrebu infromacija sadržanih na internet prezentaciji.