GOOGLE & HUAWEI: ŠTA SE DOGODILO TOKOM VIKENDA?

Velika većina već  je saznala da su Google i Huawei  prekinuli saradnju, takođe, Huawei je izgubio pristup Android  i Google uslugama, ali prema najnovijim vestima – to ne treba da Vas brine, jer su telefoni koji koristite bezbedeni.

Putem Twtitter naloga, Andorid je izdao, možemo reći, zvanično saopštenje: “Za korisnike Huawei uređaja sva pitanja vezana za naredne korake u cilju usaglašavanja sa postojećom regulativom Vlade SAD-a, usluge Google play & Google Play Protect i dalje će funkcionisati na Vašim postojećim Huawei mobilnim uređajima.”

Šta se ustvari dogodilo?

Ubrzo nakon potpisivanja izvršnog naloga: “Obezbeđivanje lanca snabdevanja informacijama i komunikacijskim tehnologijama i uslugama“, Biro za industriju i sigurnost (BIS) Ministarstva trgovine SAD-a je objavio da će dodati Huawei Technologies Co. Ltd. na svoju listu entiteta. S obzriom da se se navodi da je Huawei bio uključen u aktivnosti koje su u suprotnosti sa američkom nacionalnom bezbednošću ili interesima spoljne politike, prodaja ili transfer američke tehnologije kompaniji ili osobi na entitetskoj listi zahteva licencu izdatu od Biroa za industriju i sigurnost (BIS-a) Ministarstva trgovine SAD-a, a licenca se može odbiti ako bi prodaja ili prenos štetili interesima američke nacionalne sigurnosti ili spoljne politike. Lista će biti na snazi kada bude objavljena u Federalnom registru.[1]

Kako Reuters navodi, Huawei će i dalje imati pristup verziji operativnog sistema Android koji je dostupan kroz licencu otvorenog koda, poznatu kao Android Open Source Project (AOSP), koja je besplatno dostupna svima koji žele da ga koriste. U Huawei Technologies Co. Ltd. navode da su poslednjih godina proveli u pripremi plana za vanredne situacije tako što su razvili sopstvenu tehnologiju u slučaju da budu blokirani korišćenjem Androida. Neke od ovih tehnologija već se koriste u proizvodima koji se prodaju u Kini, saopštila je kompanija a prenosi izvor [2].

Ostaje nam da u narednim danima pratimo da li će ovo imati uticaja na koristnike poznatog telekomunikacionog brenda.

Preokret od 90 dana:

Američka vlada je u ponedeljak privremeno ublažila neka trgovinska ograničenja nametnuta prošle sedmice za kineski Huavei. Odeljenje za trgovinu u SAD-u će omogućiti Huawei Technologies da kupuje robu proizvedenu u Americi kako bi održala postojeće mreže i obezbedila softverska ažuriranja za postojeće Huawei uređaje, nova dozvola ima za cilj da pruži telekomunikacionim provajderima koji se oslanjaju na opremu Huawei da naprave druge dogovore  odnosno načine poslovanja.  Ovlašćenje, koje je na snazi 90 dana, ukazuje na promene u lancu snabdevanja kompanije Huawei koje mogu imati neposredne, dalekosežne posledice za svoje klijente.[3]

 


Izvori:

[1] https://economictimes.indiatimes.com/news/international/business/us-blacklists-huawei-places-it-on-entity-list/articleshow/69353632.cms
[2] https://www.reuters.com/article/us-huawei-tech-alphabet-exclusive-idUSKCN1SP0NB
[3] https://www.cnbc.com/2019/05/21/us-eases-restrictions-on-chinas-huawei-to-keep-networks-operating.html
https://www.ft.com/content/d8b3d6e6-7aaa-11e9-81d2-f785092ab560

https://www.androidauthority.com/huawei-loses-access-to-google-android-987873/

https://www.reuters.com/article/us-huawei-tech-alphabet-exclusive-idUSKCN1SP0NB

Autor:
Redakcija Nomotehničkog Centra


PRATITE NAS NA INSTAGRAMU: kliknite ovde.
PRATITE NAS NA FACEBOOK-U: kliknite ovde.


*Napomena: Tekstovi u okviru projekta, priredjeni su u vidu stručnih radova i predstavljaju vrstu pisanog rada koji sadrži korisne priloge iz domena određene struke. Stručni rad ne mora biti izvorno istraživanje i ne mora sadržati nove, originalne naučne spoznaje i rezultate. Njegova osnovna svrha sastoji se u prikupljanju i tumačenju već poznatih činjenica, informacija, stavova i teorija, na način koji doprinosi širenju naučnih spoznaja, razvijanju novih pristupa u interpretaciji i primeni postojećih naučnih rezultata i prilagođavanju tih rezultata potrebama savremene teorije i prakse.

Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, ne odgovara za tumačenje prikupljenjih činjenica, informacija, stavova i teorija u autorskom radu, svaki autor odgovara za tačnost informacija u svom radu.Svako kopiranje, umnožavanje, objavljivanje i distribuiranje celine ili delova teksta predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo (shodno odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i Krivičnog zakonika).

Korišćenje delova teksta dozvoljeno je shodno autorskom pravu i uz saglasnost Udruženja Nomotehnički Centar.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI – Sadržaj internet mesta služi u informativne i edukativne svrhe. Odgovarajući pravni instrumenti imaju prednost u odnosu na informacije sadržane na internet prezentaciji. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda ne prihvata odgovornost za bilo kakvu upotrebu infromacija sadržanih na internet prezentaciji.