[BILI SMO] OBAVEZNA INFORMATIKA – DOBAR KORAK, DA LI JE I DOVOLJAN?

a

Forum, koji je organizovao Fridrih Ebert Fondacija u saradnji sa Business Info Group, održan je 05.06.2019. godine, u Envoy Conference Centru, u Beogradu.

Govornici su bili:

  • Nemanja Đorđević, programski direktor-obrazovanje, Inicijativa Digitalna Srbija;
  • Nebojša Vasiljević, direktor, Fondacija PEtlja;
  • Olivera Todorović, pomoćnica direktora, Zavod za unapređenje obrazovanja I vaspitanja;
  • Violeta Alfeldi, učiteljica, Ogledna osnovna škola Vladislav Ribnikar Beograd;
  • Dobrivoje Marjanović, nastavnik informatike I član Predstavništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Jačanje položaja nastavnika u sistemu obrazovanja i usavršavanje obrazovnog programa su jedan od ključnih preduslova za unapređenje informatičkog obrazovanja u Srbiji.

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za statistiku, preko 40 posto stanovnika u Srbiji je digitalno nepismeno, u smislu da ne znaju da pošalu email, ne znaju da koriste internet, niti da obrađuju tekstove na računaru. Ova statistika predstavlja dovoljan, ali i glavni motiv za uvođenje informatike u celoj Srbiji.

Nebojša Vasiljević je istakao da su glavni segmenti unapređenja povezivanje škola sa internetom, da svaka učionica ima računare i računarske kabinete.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, je pokrenulo projekat “2000 digitalnih učionica”, u kome su opremljene učionice u školama, ali su i nastavnici prošli obuku za korišćenje digitalnih uđžbenika i materijala, a očekuje se i dodatnih novih 8500 učionica. Takođe, treba nagraditi nastavnike koji se trude da napreduju u ovom segmentu i obučavaju se.

Anganžovanjem Ministarstva prosvete, škola, ali i roditelja, školski sistem nalazi se u potpuno drugačijoj situaciji nego što je to bio slučaj pre par godina. 

Nebojša Vasiljević je istakao da je glavna novina koja je uvedena ove godine informatika u šestom razredu. Prošle godine je bila obavezna u petom, a od ove obavezna je i u šestom razredu i đaci uče tekstualno programiranje.

Digitalna Srbija radi na regulativi, obrazovanju i jačanju startap ekosistema zato što je ova inicijativa nezadovoljna postojećim stanjem i napominje da Strategija obrazovanja, koja je na snazi do 2020. godine, samo na šest mesta pominje reč “digitalno” i da je sada prava prilika da se odnos prema tom segmentu revidira, te se promene u ovoj sferi dešavaju ubrzano, jer se prati korak sa razvojem tehnologije.

Autor teksta:
[amo_member id=”5918″ item-width=”250″ align=”left” item-margin=”20″ full-width=”yes” panel=”right”]