[BILI SMO] MOŽE LI SRBIJA DA POSTANE START-UP CENTAR BALKANA?

Forum, koji je organizovao Fridrih Ebert Fondacija u saradnji sa Business Info Group, održan je 21.03.2019. godine, u Envoy Conference Centru, u Beogradu, sa ciljem da odgovori na temu može li Srbija da postane predvodnik digitalnog doba.

Govornici su bili:

  1. Nenad Paunović, savetnik za digitalizaciju u Vladi Srbije;
  2. Nebojša Đurđević, generalni direktor, Inicijativa Digitalna Srbija;
  3. Jan Kobler, partner SC Ventures;
  4. Vukašin Stojkov, preduzetnik i tehnološki aktivista, Startit.rs.

Kako bi četvrta industrijska revolucija mogla da bude prilika za našu zemlju, neophodno je raditi na unapređenju razvoja eko sistema, privlačenju investitora i razvijanju preduzetničke svesti.

Vukašin Stojkov je na početku istakao da je pre nekoliko godina bilo vrlo izazovno pokrenuti start-up program, jer se u Srbiji jako malo znalo o tome, te je bilo teško pronaći ljude i investitiore. Ali je zato sada situacija potpuno drugačija, zbog čega je on vrlo optimističan po pitanju razvoja eko sistema kod nas.

Takođe se složio sa tim i  generalni direktor Inicijative Digitalne Srbije da je razvoj eko sistema prioritet i da je potrebna ozbiljna transformacija, jer je ovo prilika za našu zemlju koju treba iskoristiti.

Savetnik za digitalizaciju u Vladi, Nenad Paunović je istakao da je obaveza države da uspostavi sistem obrazovanja da bi građani bili što pripremljeniji za učešće u globalnoj utakmici, bilo da se govori o finansiranju, regulatorno pravnom okviru, i državi kao jednom od najvećih klijenata, koji pomaže da se rešenje implementirano u svojoj zemlji prodaje širom sveta. Dodao je i da aktuelna vlada kreira nova rešenja i nove načine podrške, kako bi bili što konkurentniji na svetskoj sceni.

Zajedno su se složili da je danas standard ispratiti digitalni napredak i da nije toliko negativan odlazak naših ljudi u inostranstvo, dokle god postoji povezanost ljudi.

Srbija trenutno ima oko 200 start-up kompanija, od čega je oko 70 posto u Beogradu, dok su preostale u Novom Sadu. One predstavljaju ogroman potencijal i mogu pomoći da Srbija postane startap centar Balkana.

Priliku za predstavljanje svojih preduzeća i pronalazak potencijalnih investitora pred političkim i poslovnim liderima Zapadnog Balkana, Evrope i sveta, imaće srpske i regionalne IT kompanije kada u Beogradu počinje Digitalni samit Zapadnog Balkana.

Zahvaljujemo Business Info Group na pozivu.

Autor:

[amo_member id=”5918″ item-width=”250″ align=”left” item-margin=”20″ full-width=”yes” panel=”right”]