[BILI SMO] JELICA KUSMUK ZA VAS SA DOGAĐAJA – Beogradska konferencija pravnika 2017. godine

“Beogradska konferencija pravnika” je studentski projekat, koji se realizovao drugi put (prvi put prošle 2016. godine) u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u periodu  od 12. do 14. maja 2017. godine. Ove godine, poruka BEKOP-a bila je: “Tantum possumus, quantum scimus. – Koliko znamo, toliko možemo” . Upravo, ova poruka označava sve što BEKOP pruža mladom pravniku: da čuje, nauči, i upozna eminentne ljude iz svoje profesije tj. sfere interesovanja Prava.

Na konferenciji učestvuju svi eminentni predavači, i panelisti, koji uz učesnike studente Prava, pravnike, članove studentskog Parlamenta Pravnih fakulteta, i drugih organizacija diskutuju o mnogim aktuelnim temama iz svoje profesije.

PRVI DAN (12.05.): Svečano otvaranje Beogradske konferencije pravnika, održalo se 12. maja u 17h. Posle otvaranja, bio je organizovan koktel za upoznavanje do 18h. Zatim, od 18h do 19h održali su svoje predavanje o pravosuđu, prvi panelisti: sudija Ustavnog suda – Jovan Ćirić, i sudija višeg suda u Pančevu – Ksenija Ogrizović. Od 19:10 do 20:10h, održan je Panel o tužilaštvu: zamenik višeg javnog tužioca – Jasmina Paunović, i zamenik višeg javnog tužioca – Ana Borović. Od 20:20  do 21: 20h, Panel o izvršiteljima: predsednik komore javnih izvršitelja – Aleksandra Trešnjev, i javni izvršitelj – Branislav Petrović.

DRUGI DAN(13.05.): Panel od državnoj upravi (11:50 – 12:50h): savetnik u Ministarstvu uprave – Sofija Milenković, i član Veća grada Beograda – Vesna Ivić. Od 13:00 do 14:00 h, održan je  Panel o pravnicima u privredi: potpredsednik Privredne komore Srbije – Miroslav Miletić. Pauza za ručak: (14:00 – 16:00h). U toku pauze, kolege pravnici su ručali u skupštinskoj sali za ručavanje, gde su posle ručka imali mogućnost u sali Narodne skupštine da predaju svoje Biografije za prakse, i razgovaraju sa panelistima.  Od 16:00 do 17:00 h, održan je Panel o Agenciji za privredne registre: direktor APR-a – Zvonko Obradović. Od 17:10  do 18:10h, Panel o pravnicima u finansijskom sektoru: Narodna banka Srbije – Vladimir Todorović, Societe Generale – Zdenka Radičević, i Nevena Aranđelović. Od 18:20 do 19:20h, održan je Panel o javnim beležnicima: javni beležnik: Đorđe Sibinović, javni beležnik Simo Dedajić. Od 19:30 do 20:10h,  Prezentacija Pravno-informacioni servis: službeni glasnik – Nina Kabadajić.

TREĆI DAN (14.05.): Panel o advokaturi (11.50 – 12:50h): advokat – Momčilo Bulatović. Panel o advokaturi (13:00 – 14:00h): advokat – Jugoslav Tintor, advokat Dalibor Strnad. Od 14:00 do 16.00h pauza za ručak. Panel o advokaturi (16:00 – 17:00h): predstavnici kancelarije Janković – Popović – Mitić. Od 17:10 do 18:10h, održan je Panel o medijaciji: predsednike Nacionalnog udruženja medijatora Srbije – advokat Nina Nicović. Od 18:10 do 19:00h održala se dodela diploma učesnicima.

Članovi studentskog Parlamenta Pravnog fakulteta Univerziteta “Džon Nezbit” učestvovali su na Beogradskoj konferenciji pravnika, gde su zajedno sa svim ostalim kolegama učesnicima dobili sertifikat BEKOP-a. Posle završene trodnevne konferencije, pitala sam koleginice i kolegu koji su njihovi stečeni utisci nakon ovog fantastičnog skupa pravnika.

Marija Šćekić, prva godina Pravnog fakulteta Univerziteta „Džon Nezbit“: “Beogradska konferencija pravnika je na mene ostavila jako dobar utisak, s obzirom da smo imali mogućnost da se upoznamo sa različitim granama prava, sto je meni kao studentu prve godine veoma pomoglo. Svi predavači su se trudili da nam na što bolji način predstave svoju profesiju, da odgovore na sva naša pitanja, ali i da nam pokažu da smo doneli pravu odluku kada smo zavoleli i upisali pravo.

Svojom energijom i iskustvom, najveću pažnju mi je privukla zamenica javnog tužioca Jasmina Paunović, sa kojom sam čak imala priliku da porazgovaram po završetku njenog predavanja. Kao nekome ko je na početku studiranja sve ovo mi je delovalo jako korisno i u mnogo čemu je doprinelo i pomoglo mom daljem opredeljenju u bavljenju ovom profesijom i svakako potvrdilo moje dosadašnje ciljeve. Svakako ću nastaviti da pratim rad BEKOP-a kao i drugih organizacija ovog tipa, kako bih stekla što više znanja i iskustva pre završetka studija.”

Stefan Stojčić, druga godina Pravnog fakulteta Univerziteta “Džon Nezbit”: “Pre svega, želeo bih reći da mi je čast i privilegija što sam imao priliku da učestvujem u ovom projektu. Sama ideja BEKOP-a mi se od samog starta dopala. Čast ljudima iz organizacije koji su dali priliku mladim pravnicima i studentima da iz prve ruke čuju razne zanimljive stvari i iskustva njihovih starijih kolega.

Gostima, koji su ne samo iskusni, već i veoma uspešni pravnici, bih se posebno zahvalio, ne samo na izdvojenom dragocenom vremenu, već i zbog toga što su svim novopečenim kolegama maksimalno izašli u susret i kroz veoma dobra izlaganja i otvorenu komunikaciju pokušali da ih što bolje uvedu u svet ove nauke i samim tim pomognu pri odabiru svog budućeg zanata.

S obzirom da je advokatura grana prava kojoj sam ja najprivrženiji, najjači utisak na mene ostavili su upravo stručnjaci iz ove oblasti, ali to svakako ne umanjuje značaj ostalih panelista koji su zaista bili izvanredni i na visini zadatka. Mislim da je BEKOP jedna zaista dobra i korisna organzijacija. Iskreno im želim puno uspeha u budućnosti i nadam se još boljoj konferenciji naredne godine.”

Kristina Kalajdžić, četvrta godina Pravnog fakulteta Univerziteta “Džon Nezbit”: Nakon diskutovanja sa kolegama sa raznih fakulteta koje sam imala priliku da upoznam na konferenciji, stava sam da je konferencija zadovoljila u globalu očekivanja prisutnih, jer su zaista iz nekog drugog ugla mogli da čuju, koje sve vrste zanimanja im pruža studiranje na pravnim fakultetima.

Pored klasičnih zanimanja koja se očekuju od svršenih pravnika, posebno bih istakla predavanje vezano za medijaciju, koje je novina u našoj državi, a u literaturi koju koristimo na fakultetu materija koja se jedva i spominje. Zato mi se dopalo što je na konferenciji celo jedno predavanje bilo posvećeno ovoj temi, s obzirom da sudski postupci u našoj državi neretko traju neopravdano dugo, budući pravnici trebaju biti upoznati sa svim mogućim alternativnim načinima za rešavanje sporova.”


Izvor: https://bekop.rs/ , pristup sajtu 29.05.2017. godine.


Autor teksta: Jelica Kusmuk.


Korišćenje delova teksta dozvoljeno je shodno autorskom pravu, navođenju izvora preuzimanja i uz saglasnost Udruženja Nomotehnički Centar kao i autora: Jelica Kusmuk.


ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI – Sadržaj internet mesta služi u informativne i edukativne svrhe. Odgovarajući pravni instrumenti imaju prednost u odnosu na informacije sadržane na internet prezentaciji. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda ne prihvata odgovornost za bilo kakvu upotrebu infromacija sadržanih na internet prezentaciji.