BARSELONA BEZ DAHA: PIKASOV MUZEJ I MUZEJ NAUKE I TEHNIKE. DEO III

Veliki majstori poput Gaudija, Pikasa, Miroa, Montanera, Tapiesa i mnogi drugi učinili su Barselonu nesvakidašnjom, maštovitom i  kako Servantes navodi u “Don Kihotu”: “…Cvetom među najlepšim gradovima sveta.”  Ona poput kakvog igrališta nudi širok spektar umetničkog i kulturnog sadržaja u koji se moramo upustiti, kreirajući izbor u skladu sa interesovanjima i slobodnim vremenom.

Meni nije bilo teško da se opredelim prvenstveno za Pikasov muzej. Smešten u delu grada zvanom El Born, u  nekoliko gotičkih kuća ovaj muzej izlaže mnoge skice i manje poznate radove čuvenog umetnika. Iako ne poseduje nijednu njegovu svetski poznatu sliku, prava je atrakcija za turiste jer se ovde susrećemo sa njegovim najranijim radovima koje nemamo prilike videti na nekom drugom mestu. Jasno se uočava da je Barselona izvršila ogroman uticaj na njegove radove, dok se još na početku borio za svoje mesto na listi cenjenih i priznatih umetnika.. Poređane po hronološkom redu, kolekcije koje su izložene upoznaju vas sa spektrom boja, figura, simbola i svih izmena koje je Pikaso vremenom uvodio.

Drugi izuzetan muzej jeste Cosmo Caixa. Pre svega naglasila bih da je ovo briljantno mesto za decu, a ništa manje i za odrasle. Tu možete provesti nekoliko sati zabavljajući se, posmatrajući i vršeći eksperimente sa decom.  Postoji par upečatljivih detalja koji dominiraju prostorom, a to su  Focaultovo klatno , koje vlada prostorom zato što je dugo 25 metara pa ima veliku amplitudu njihanja. Tu je i veličanstvena  Acariguara, amazonsko stablo visoko dvadeset i pet metara i teško pet tona koje dočekuje posetioce koji ulaze u unutrašnjost muzeja putem spiralne rampe duge 200 metara.

Geološki zid takođe je prepoznatljiva instalacija koju čine  golemi blokovi stena smešteni između potpornih zidova; slojevi stena dokaz su geoloških procesa koji su se zbivali vekovima unazad. Potopljena šuma biser je koji je rezultat dijaloga između muzeja, opservatorija i botaničkog vrta, a posetiocima pokazuje skladnu ravnotežu koja omogućava opstanak ekosistema.Šuma je kutak iz kojeg nisam želela da se pomeram. Na jednom mestu vidite vodeni svet, a čim pomerite pogled na gore dočekuju vas ptice i bujna vegetacija. Prizor je neverovatan i toliko slikovit da ćete ga se jasno sećati godinama kasnije.

Ideja ove muzeologije jeste da pre svega ljude udalje od ekrana, da izazovu interakciju sa drugim posetiocima, predmetima i fenomenima koji se ovde nalaze. Temeljni cilj se zasniva na razumevanju  krhke ravnoteže između ljudskih bića i planete Zemlje . Od kada je otvorio svoja vrata 2004. godine, muzej Cosmo caixa je postao međunarodni uzor modernoj muzeologiji nauka i ubraja se u jedan od najposećenijih muzeja u Barseloni.

Uglavnom ulaznice se mogu kupiti, u zavisnosti od starosne dobi, ali važno je da znate da je svake prve nedelje u mesecu ulaz besplatan za Pikasov muzej, kao i za Muzej pretkolumbijske umetnosti Barbier – Mueller i Muzej katalonske istorije. Dok Muzej čokolade možete posetiti besplatno svakog prvog ponedeljka u mesecu,a Podvodni muzej,svake prve subote.Ne postavlja se pitanje da li vredi posetiti bilo koji muzej od navedenih,jer smisao putovanja negde treba da bude i da naučimo nešto korisno u upoznamo kulturni duh grada u kome boravimo.

Autor teksta:

[amo_member id=”7680″ item-width=”250″ align=”left” item-margin=”20″ full-width=”yes” panel=”right”]

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU: kliknite ovde.

PRATITE NAS NA FACEBOOK-U: kliknite ovde.


*Napomena: Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, podstiče mlade, svoje članove da učestvuju u edukativnim aktivnostima, nakon čega mogu pisati stručne tekstove ili one koji će predstaviti njihovu svakodnevicu, njihovo iskustvo, preneti priču koja će pomoći i drugima, njihove dobi da lakše razumeju svet oko sebe, ili nauče nešto novo. Tako je u okviru udruženja nastao projekat a potom i deo koji pruža našim članovima da upravo pišu o stvarima koje ih okružuju na način da drugima prenesu svoje iskustvo. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, ne odgovara za tumačenje prikupljenjih činjenica, informacija, stavova i teorija u autorskom radu, svaki autor odgovara za tačnost informacija u svom radu.

Svako kopiranje, umnožavanje, objavljivanje i distribuiranje celine ili delova teksta predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo (shodno odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i Krivičnog zakonika).Korišćenje delova teksta dozvoljeno je shodno autorskom pravu i uz saglasnost Udruženja Nomotehnički Centar kao i autora: Dragana Ilić.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI – Sadržaj internet mesta služi u informativne i edukativne svrhe. Odgovarajući pravni instrumenti imaju prednost u odnosu na informacije sadržane na internet prezentaciji. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda ne prihvata odgovornost za bilo kakvu upotrebu infromacija sadržanih na internet prezentaciji.