5 STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE UKOLIKO STE SVEDOK ZLOSTAVLJANJA ŽIVOTINJA: KAKO DA POMOGNETE A DA NE UGROZITE SEBE

U Srbiji postoji veliki broj udruženja za zaštitu životinja koja svakodnevno nastoje da zaustave zlostavljače.  Pored toga ne smemo izostaviti ulogu pojednica koja je veoma značajna. Bilo da ste aktivno ili pasivno uključeni u neki vid pomaganja životinjama ili doprinosite njihovoj zaštiti ili pak apsolutno nemate nikakve dodirne tačke sa tim, ovih nekoliko informacija će vam olakšati obavljanje svoje etičke i gradjanske dužnosti.
  1. U Srbiji ubijanje i zlostavljanje životinja predstavlja krivično delo iz člana 269. Krivičnog zakonika Republie Srbije (“Sl. glasnik RS”, br. 85/2005, 88/2005 – ispr., 107/2005 – ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016), te su za kršenje ovog zakona predvidjene kazne zatvora i do tri godine kao i novčane kazne.
  1. Postoje različiti načini na koje čovek može zlostavljati životinje. Nekada je na prvi pogled jasno da je u pitanju zlostavljanje, dok je nekada ono prikriveno, ali izaziva isto tako teške posledice. pored fizičkog i seksualnog zlostavljanja, zlostavljanja životinja, borbi izmedju životinja kao i samo lisavanje života životinja u zlostavljanje ubraja psihičko ili emotivno zlostavljanje životinja, zanemarivanje i napuštanje životinja kao i patološko sakupljanje životinja.
  1. krivično delo ubijanja i zlostavljanja životinja može se prijaviti podnošenjem krivične prijave nadležnim državnim organima – javnom tužiocu ili policiji, koja zatim o tome obaveštava javnog tužioca. Ne postoji obavezna forma u kojoj se mora podneti krivična prijava. To se može učiniti pisanim putem, ali i usmeno, neposrednim odlaskom u policiju ili tužilaštvo, kao i putem telefona.
  1. Od velikog uticaja je ukoliko pored sopstvenog iskaza priložite i dokazni materijal. To može biti slika, video ili screenshot ekrana (u slučajevima kada su dokazi podeljeni na nekoj od društvenih mreža te ih je moguće ukloniti). Takodje je poželjno uzeti podatke od drugih očevidaca ukoliko postoje. Već broj svedoka može pozitivno uticati na tok istrage kao i njen ishod.
  1. Uvek se možete obratiti nekom od aktivnih udruženja za zaštitu životinja za dodatnu podršku i pomoć.
 

Još jedna napomena – bacanje otrova je učestala pojava na teritoriji Srbije samim tim često vid lišavanja života životinja, pri tome je veoma opasan za okolinu kao i ljude a nažalost retko postoje dokazi o tome ko je počinilac. Ne dozvolite da vas to spreči u prijavljivanju upravo ovog krivičnog dela.

 

I na samom kraju imajte u vidu da je nasilje nad životinjama u velikoj meri povezano sa nasiljem u porodici kao i da su osobe koje vrše zlostavljanje i ubijanje životinja neretko psihički obolele. Takodje je poznato to da je veliki broj izvršilaca težih krivičnih dela prvobitno ispoljavao agresiju prema životinjama. Jer kako stara poslovica kaže – ko ne voli životinje ne voli ni ljude!

Izvori:
Krivični zakonik (“Sl. glasnik RS”, br. 85/2005, 88/2005 – ispr., 107/2005 – ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016)

Autor teksta:

[amo_member id=”7556″ item-width=”250″ align=”left” item-margin=”20″ full-width=”yes” panel=”right”]
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU: kliknite ovde.
PRATITE NAS NA FACEBOOK-U: kliknite ovde.


*Napomena: Tekstovi u okviru projekta, priredjeni su u vidu stručnih radova i predstavljaju vrstu pisanog rada koji sadrži korisne priloge iz domena određene struke. Stručni rad ne mora biti izvorno istraživanje i ne mora sadržati nove, originalne naučne spoznaje i rezultate. Njegova osnovna svrha sastoji se u prikupljanju i tumačenju već poznatih činjenica, informacija, stavova i teorija, na način koji doprinosi širenju naučnih spoznaja, razvijanju novih pristupa u interpretaciji i primeni postojećih naučnih rezultata i prilagođavanju tih rezultata potrebama savremene teorije i prakse. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda, ne odgovara za tumačenje prikupljenjih činjenica, informacija, stavova i teorija u autorskom radu, svaki autor odgovara za tačnost informacija u svom radu.

Svako kopiranje, umnožavanje, objavljivanje i distribuiranje celine ili delova teksta predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo (shodno odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i Krivičnog zakonika).

Korišćenje delova teksta dozvoljeno je shodno autorskom pravu i uz saglasnost Udruženja Nomotehnički Centar kao i autora: Martina Milovanović.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI – Sadržaj internet mesta služi u informativne i edukativne svrhe. Odgovarajući pravni instrumenti imaju prednost u odnosu na informacije sadržane na internet prezentaciji. Udruženje Nomotehnički Centar iz Beograda ne prihvata odgovornost za bilo kakvu upotrebu infromacija sadržanih na internet prezentaciji.